Quan entres a la pastisseria Estopiñan de seguida quedes enamorat de la seva aroma, que et transporta a les confiteries de sempre, aquelles de tota la vida que van desapareixent. Després coneixes l’Alexis, segona generació de la família, que porta el negoci des de fa uns anys, i descobreixes que, tot i que el local no ha canviat, aquí hi ha hagut una revolució. Aquest negoci és un bon exemple de com aplicar els conceptes de gestió actuals per mantenir una proposta històrica. Venda de pastissos personalitzats des de la pàgina web, segmentació del negoci per tipus de client i àmbit de venda, una aposta per ingredients saludables i innovació amb productes propis i diferents. En l’últim aspecte destaca el projecte de la Fulla de tabac, una galeta inspirada en un element icònic de la cultura del país. Creades amb les darreres tècniques del sector, n’hi ha de set colors i sabors, un per cada parròquia. Exemples? La de cafè i maca de Canillo, la de mel del país i pol·len d’abella, d’Andorra la Vella o la de cacau i xia d’Escaldes-Engordany. Amb la Fulla de Tabac, Estopiñan vol reivindicar la identitat d’Andorra amb un storytelling molt potent i també incorporar a la nostra gastronomia un element nou amb molt camp per córrer. Reconeguts restaurants han creat receptes amb aquesta galeta. Can Manel la va acompanyar amb una sopa de xocolata blanca, alfàbrega i gelificat de gerds, l’Odetti amb un gelat d’avellana i caramel salat, Kökosnøt amb diferents gelatines sorprenents i a La Petit Forêt la fan servir amb una mousse de romaní i gelé de cervesa de pol·len. En un moment on s’aposta per la gastronomia com un atractiu d’Andorra, aquests projectes que ofereixen plats amb elements autòctons, i lligats amb la nostra història, són un gran valor per explotar. La Fulla de tabac es va presentar al darrer Andorra Taste, un simposi on es va reivindicar una mirada al propi territori per construir la identitat gastronòmica, un precepte que aquestes receptes compleixen clarament. El Rafel i la Pepita van obrir la pastisseria Estopiñan l’any 1969, i avui el que van crear encara hi és present al deliciós pastís Selva Negra, imprescindible, les trufes i tots els clàssics, però sense perdre això, podem apreciar també la innovació als torrons amb forma de matrícula, les receptes amb nous gustos, i el projecte que defineix la visió de l’Alexis, i que representa la revolució a la pastisseria, la Fulla de Tabac.