Diari digital d'Andorra Bondia

Rituals de Sant Joan


Escrit per: 
Sílvia Palau / Foto: S. P.

23 de juny i, a trenc d’alba, s’observa com les fogueres comencen a omplir de caliu les nostres platges preparant-nos així per donar la benvinguda al solstici d’estiu celebrant la nit més curta de l’any: la nit de Sant Joan. Una nit plena de tradicions i rituals en què el foc i l’aigua s’uneixen per fer-ne la nit més màgica de l’any. 
L’anomenen la nit del foc. Però com va sorgir? Quin és el seu simbolisme? D’origen pagà, la nit de Sant Joan se celebra a molts països d’Europa i d’Amèrica per agrair l’arribada de l’estiu i celebrar el dia més llarg de l’any a través de fogueres que pretenen simbolitzar l’energia del sol. Així com en els pobles antics el foc s’utilitzava per agrair o beneir, en les nostres tradicions les fogueres emergeixen per rebre la protecció del sol, purificar males energies i formar part d’altres rituals de neteja i sanació, o per tancar etapes de la nostra vida. 
Rituals d’amor, d’iniciació, de tancament de cicles, batejos, aniversaris... En la nostra societat trobem múltiples rituals amb diverses funcions, tals com celebracions, acomiadaments, marcar fites, aconseguir reconeixement, etc. Però, quin sentit tenen els rituals? Són quelcom positiu? Des de la psicologia, entenem els rituals com a aquelles accions estereotipades de contingut simbòlic que tenen una interpretació cultural i històrica. Tot i que d’entrada ens poden semblar un simple conjunt d’accions repetitives, el seu objectiu va més enllà dels actes, ja que aquests formen part de la comunicació humana i, per tant, de la interacció. D’una banda, seguir unes pautes conegudes i que compartim amb un col·lectiu determinat ens permet formar part del grup eliminant així, el risc de sentir-nos qüestionats o exclosos. Doncs, ens permeten connectar, compartir i comprendre successos socials tan emotius com ara la pèrdua d’un ésser estimat sense sentir-nos jutjats negativament per mostrar les nostres emocions. De fet, quan patim una pèrdua, els rituals ens permeten posar fi d’una forma significativa per a nosaltres. Ens serveixen per alleugerir el dolor emocional i processar el dol. 
D’altra banda, els rituals no són únicament de caràcter col·lectiu, ja que cada individu pot establir els seus propis rituals davant de situacions que resten fora del seu control o que li causen alteracions de l’estat anímic. Per exemple, és habitual veure com els nens n’estableixen per evitar la por quan han de dormir sols (qui no ha mirat mai sota el llit per assegurar-se que no hi ha un monstre?). Des de la infantesa ens anem predisposant a activitats rituals relacionades directament amb el desenvolupament cognitiu i emocional de cada individu, que va elaborant els seus propis rituals segons les seves necessitats. 
Segons el psicòleg Guillermo Fouce, els rituals poden ser terapèutics o no en funció de les creences de la persona que els posa en pràctica. Dur-los a terme de forma col·lectiva ens resulta més fàcil d’aplicar, més efectiu, i ens genera sentiments de pertinença. Tanmateix, també existeix el poder de l’autosuggestió o l’aparició de l’efecte Pigmalió (o més conegut com la profecia autocomplerta). Segons aquest fenomen, creure fermament que succeirà quelcom ens determina el nostre comportament, que repetim i ritualitzem fins que acaba succeint tal com esperàvem (el nostre comportament és el que condiciona la situació i no pas la creença inicial). 
La vida diària resulta caòtica, estressant i plena d’incertesa. Tenir diverses tradicions així com rituals ens aporta una agradable sensació de control i d’estabilitat convertint el nostre món en un lloc més predictible. Tot i això, seguir unes pautes preestablertes i acceptades culturalment ens ajuda a disminuir l’angoixa davant de la incertesa i ens regula les emocions. Es produeix un mecanisme psicològic subjacent consistent en la falsa sensació de recuperació del control de les nostres vides. 
Per a molts, la nit del 23 de juny resulta una nit màgica en què la tradició convida a fer rituals d’iniciació, de protecció, per demanar un desig o per aconseguir quelcom que s’anhela. Màgia, foc, flames i desitjos. Quin serà el teu ritual per a la nit més curta de l’any? 

 

Compartir via

Badbot Fields
If you see these fields, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.
If you see this field, something is wrong.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte