Ben segur que els teus problemes es magnifiquen i et turmentes pensant que no tenen solució, per la qual cosa vas veient com passen les hores i ets incapaç d’agafar el son.

Probablement, tal com afirma l’Organització Mundial de la Salut (OMS), formes part d’entre el 10 i 30% de la població adulta que pateix insomni de forma crònica o bé, del 50% de la població que n’experimenta en algun moment de la seva vida.

Així doncs, què entenem per insomni? Segons la Classificació Internacional de les Malalties (CIE-11), l’insomni es pot definir com “la dificultat per a iniciar o mantenir el son, o no tenir un son reparador, durant mínimament un mes seguit i que, a més, s’acompanya de fatiga diürna, sensació de malestar personal significatiu i deteriorament social, laboral o en altres àrees importants de l’activitat personal”. L’insomni pot tenir un impacte significatiu en la qualitat de vida d’una persona, ja n’afecta l’estat d’ànim, l’energia, la concentració i el funcionament diari. La somnolència diürna, la irritabilitat, la fatiga i les dificultats per a concentrar-se són símptomes comuns entre els qui pateixen insomni. A més, l’insomni crònic pot augmentar el risc de desenvolupar problemes de salut mental com ara la depressió i l’ansietat, així com problemes de salut física com l’obesitat, la diabetis i les malalties cardiovasculars.

A què es deu la seva aparició? Les causes de l’insomni poden ser diverses i incloure factors psicològics, com ara l’estrès, l’ansietat i la depressió, així com factors físics, com el dolor crònic o malalties subjacents. Els hàbits de vida poc saludables, com el consum excessiu de cafeïna, l’ús de dispositius electrònics abans d’anar al llit o mantenir horaris irregulars, també poden contribuir al seu desenvolupament.

L’insomni en la societat moderna és un fenomen que ha anat en augment les darreres dècades, i s’ha convertit en un problema de salut pública cada vegada més rellevant. Són moltes les persones que manifesten dificultats per a dormir. Diversos factors contribueixen al seu increment. En primer lloc, la societat moderna es veu immersa en un estil de vida atrafegat, en el qual les demandes laborals, socials i familiars dificulten la desconnexió mental i emocional. Es prioritzen les necessitats, exigències i obligacions externes. Tanmateix, l’ús generalitzat dels dispositius electrònics abans d’anar a dormir suprimeix la producció natural de melatonina (hormona que regula el cicle son-vigília) generant dificultats per agafar el son. D’altra banda, el ritme de vida caracteritzat per torns o horaris de treball irregulars poden pertorbar els ritmes circadiaris naturals.

En general, la societat actual es veu sotmesa a diverses pressions: financeres, laborals, socials... les quals poden desencadenar alteracions de l’estat anímic, com ara l’estrès o l’ansietat, fet que dificulta la consecució d’un descans sa i reparador i es converteix així en un desafiament persistent per als qui l’experimenten.

Com veiem, l’augment de l’insomni en la societat moderna té implicacions significatives per a la salut pública i el benestar personal. Es necessiten esforços per a conscienciar sope la importància de dur a terme una bona higiene del son. La manca d’educació o de coneixement, comporta dur a terme hàbits del son poc saludables i, per tant, menysprear la seva importància en la pròpia salut i benestar global.

Agafar el son pot ser tot un repte, però amb la implementació d’estratègies pràctiques i saludables es poden millorar els patrons del son i, en conseqüència, gaudir de nits de descans reparador. Recorda que la constància i el compromís amb els hàbits del son saludables són clau per a millorar la qualitat del descans i benestar general. No obstant això, si els problemes per agafar el son persisteixen, considera parlar amb un professional de la salut per tal d’obtenir una orientació addicional i un abordatge clínic adient a la teva casuística.