La Seu té, dissabte 15 de març, una cita amb l’àlbum il·lustrat. Un dels hams per incitar els més petits (o els grans) a la lectura. La idea, de Montse Rollán, materialitzada amb suport municipal

Àlbum il·lustrat?
En literatura infantil hi ha moltes tipologies, però parlem de contes i ho posem tot al mateix sac. Un conte il·lustrat agilita les lectures, les fa més atractives, sobretot per als més petits. L’àlbum il·lustrat és una altra cosa.

... que tampoc és còmic.
Tampoc. Text i il·lustració també van plegats per explicar la història. Sense el dibuix perds parts de la narració. Però no és còmic perquè no estem parlant d’una estructura seqüenciada en vinyetes. L’àlbum il·lustrat, en realitat, segueix sent un gran desconegut. 

Ja veu que admetem la ignorància.
És una categoria concreta de la literatura infantil, també de la d’adults, de la mateixa manera que hi ha abecedaris, vocabularis... En el cas de l’àlbum il·lustrat, per exemple, el dibuix pot agafar la doble pàgina, crear tot un escenari. 

Per tant, tota la lògica a dedicar-li una jornada. 
Parlem de promoció a la lectura, sobretot després dels informes PISA que advertien sobre la comprensió lectora. La promoció a la lectura ha de tenir tres pilars: les institucions, com les llibreries, biblioteques, centres cívics; les escoles i les famílies. Aquesta jornada va adreçada a gent dels tres àmbits. 

Anem al programa. 
Durant el matí hem convidat Teresa Durán, que és una gran especialista en literatura infantil i juvenil, escriptora, traductora, està al consell de la revista Faristol... Repassarà la història de l’àlbum il·lustrat. D’aquí, per cert, aquest nom que hem donat a la jornada.

‘Orbis Sensualium Pictus’. 
Pot quedar una mica rimbombant, sí. Fa referència al llibre que va escriure un pedagog ja al segle XVI i es considera el primer llibre il·lustrat per a nens. Per això la jornada es diu, en realitat, El món visible en imatges, que és la traducció del títol en llatí. 

Què més hi podrem fer?
Tindrem també l’Arianna Squilloni, que és escriptora i divulgadora, editora d’A Buen Paso, i ella se centrarà en les característiques de l’àlbum il·lustrat. També hem volgut donar visibilitat a gent del territori i per això hem convidat Editorial Salòria i el seu segell infantil, Meraki, que estan treballant molt i molt bé, d’una manera molt acurada. Arriben a tot Catalunya.  

Què més?
Tindrem una taula rodona amb agents que formen part del procés, un autor com Ramon Besora, que també va ser un gran editor; Albert Asensio, il·lustrador, juntament amb Squilloni, i Nati Calvo, que és bibliotecària. A banda, una sèrie de tallers pràctics. 

Sempre motiva. 
Albert Asensio i altres dos il·lustradors molt reconeguts, a banda d’un taller que dirigiran des de l’espai de creació Tartera, sobre linogravat. És la part més lúdica, més creativa. 

És clar. 
Hem aconseguit la col·laboració de les institucions, començant per l’Ajuntament, també la Biblioteca Sant Agustí, i l’Escola municipal d’art ha treballat amb els infants prèviament diferents àlbums il·lustrats i els seus treballs decoraran els espais on es faran els tallers. També hi col·labora l’Escola Oficial d’Idiomes i el Servei Educatiu de l’Alt Urgell ha inclòs la jornada en el seu pla, així que als docents que s’inscriguin els servirà com a jornada certificada. A banda, al Refugi es posaran a la venda una selecció d’àlbums. 

Flor d’un dia o l’inici d’alguna cosa?
A mi m’agradaria molt, és clar, que tingués continuïtat. Voldria pensar que li donaran recorregut. És important promocionar la lectura. 

Optimistes amb els petits i la lectura o ens posem les mans al cap?
Dependrà de la feina que es faci. L’ideal és anar tots a l’una, i per això és important fer pedagogia entre el públic adult, que han de crear hàbit lector entre els nens. Les coses no es fan soles.

Que ens vegin amb un llibre a les mans.
És el millor exemple que podem donar. Si no ens veuen mai amb un llibre a les mans, difícilment ells en voldran.