Abans de tot, sabem que conviu amb els llibres. Quin és el seu preferit?
Diria que vaig començar a llegir des que tinc ús de raó. La meva mare em va dir que ja llegia sent molt petita. De fet, sempre insisteixo que el millor regal que em van fer els meus pares va ser el carnet de la biblioteca! Un edifici on podia llegir el que volgués, ja que el meu ritme de lectura em demanava noves històries constantment. Un dels llibres que més vegades m’he llegit i que més em fascina és La illa del tresor, de Robert Louis Stevenson. És una obra molt completa.
Quin lligam manté amb els Pirineus?
El que explicaré ara és una intimitat i potser la meva mare em cridarà l’atenció per això. La qüestió és que soc andorrana de concepció! Els meus pares van viatjar un cop al Principat amb uns amics i van tornar amb un souvenir. Aquest fet ha sigut sempre a casa nostra l’anècdota d’aquell viatge. En el meu cas, hi he anat molts cops a Andorra. Tanmateix, hi va haver una vegada on després de 9 mesos vaig acabar tenint una criatura! Per tant, hem tingut amb la meva família una relació molt fructífera amb el país.
Presenta i condueix un programa de ràdio anomenat ‘Històries’.
En efecte. Es tracta d’un espai setmanal d’una hora de durada i que està dedicat exclusivament al món del llibre. Centrem la primera mitja hora del programa a entrevistar un autor i xerrar sobre la seva darrera obra. Al mateix temps, comptem amb l’ajuda d’altres col·laboradores i cadascuna d’elles intervé amb una secció diferent! Una d’elles ens aporta recomanacions per a nens de primera infància, una altra noia ens explica sobre còmics i novel·la gràfica i l’altra ens parla sobre la novel·la eròtica i l’educació sexual. L’última noia que hem incorporat ens prescriu lectures que varien en funció del nostre estat d’ànim.
Quina és la millor part que tenen els llibres? Creu que els joves avui estan perdent l’hàbit de la lectura?
Penso que els llibres ho tenen tot! Són una vàlvula d’escapament i alhora un refugi, una font de coneixement, imaginació, amor, venjança, humor i sàtira. Et permeten, a més, descobrir persones increïbles, ja siguin fictícies o reals, i viatjar a través del temps en diferents espais o èpoques! D’altra banda, no crec que l’hàbit de llegir s’hagi perdut, simplement ha evolucionat. El que sí veig en els nens i en la gent jove és que han desenvolupat una capacitat multitasca molt gran! Tinc a casa dos adolescents i no els veuràs mai asseguts davant del sofà mirant la televisió sense estar fent alhora una altra acció.
A més, escriu ressenyes i recomanacions literàries en un blog digital!
Correcte. De fet, va ser una sorpresa que em guardonessin aquest espai amb el premi al millor blog de literatura del 2018! Em va fer molta il·lusió perquè en principi vaig crear el web simplement per poder recopilar totes les ressenyes que anava escrivint. No obstant això, em vaig adonar que el blog estava tenint un gran trànsit de visites i el seu reconeixement va ser molt especial.
Acaba d’estrenar ‘Ferides’, una obra que tracta sobre la resiliència.
La trama recull un total de cinc històries diferents. Són relats independents, però al mateix temps, estan connectats a través dels mateixos personatges. És a dir, el protagonista d’una de les històries, apareixerà més tard en una altra actuant com a secundari. D’aquesta manera, s’estableix un fil conductor entre les diverses trames, les quals tenen lloc en una mateixa època contemporània. A la primera novel·la jugava molt amb els flashbacks, però aquí no n’hi haurà tants.
Finalment, quines són les desventures que afronten els personatges?
El que he intentat crear és l’exposició d’unes històries que descriuen les ferides que no es veuen, les que tots portem a dins! He recreat així el cas d’un assetjament sexual, una malaltia greu, la ruptura d’una parella, una infidelitat i una absència materna. Penso que cada lector s’hi podrà veure fàcilment identificat.