Aquesta és la història del Ronald, un canari que va canviar unes illes permanentment càlides per un país de neu, i que després de molts anys dedicant-se al màrqueting, va acabar fent gelats. Potser pensaras que la jugada no és la més lògica, i que vendre gelats, potser és millor a Tenerife que a Ordino, però això no va d’estrategies de venda, això va de passió i de fer el que et demana el cor. Materia Noble és una marca andorrana que, creieume, elabora uns gelats boníssims. Només tastar-los te n’adones que són especials. Al seu obrador de Santa Coloma, el Ronald, que ha fet crèixer el projecte tot sol, els fa artesanalment amb ingredients seleccionats com l’avellana del Piamont, la vainilla de madagascar o el festuc de Sicilia. No hi afegeix aire, ni aditius, i el resultat son gelats cremosos, gustosos, on el gel no hi té cabuda i amb només entre un 8 i un 9% de grassa, quan els industrials poden arribar al 25%. A més de fer servir producte “de veritat”, l’altre concepte important aquí, és la creativitat, un de les coses més motiva al Ronald. Darrera de cada sabor hi ha proves i formulacions per equilibrar grasses, sucres i proteines, és tota una ciència! També trobareu moltes ganes d’innovar. Ara mateix treballa per conceptualitzar un gelat d’Andorra, ja va crear tres propostes especials amb xocolata pel darrer Xocofest, i vol fer el salt a la creació d’alta gastronomia dolça, amb plats elaborats on el gelat sigui un ingredient principal. Materia Noble no té inversors potents ni una gran estructura. És el projecte personal d’un emprenedor que va decidir sortir de la seva zona de confort i dir adeu a una bona feina fixa, per aprendre un ofici que pugues fer a qualsevol part del món. Després de formar-se amb mestres gelaters de referència com Carlos Arribas, ja té el seu propi gelat, amb una qualitat de la que pot presumir amb orgull. La comercialització també va poc a poc, ven en tres o quatre punts de venda directa i en cada cop més restaurants del país. Quan t’ho fas tot sol, tot costa més, però el Ronald desprén energia i il·lusió. Somriu cada vegada que rep una felicitació d’un client, i gaudeix d’un estil de vida on ell marca el ritme amb un projecte propi. Amb aquest producte segur que el projecte creixerà, per ara, com ell mateix diu, la felicitat, és la seva nòmina, i la seva felicitat es transmet al gelat.