El Crostó
Cap del Carrer, 7
Andorra la Vella


Espai: petit i acollidor.
Servei: proper i familiar.
Carta de vins: curta, amb clàssics i
referències per descobrir.
L’imprescindible: torrada de foie i
ceps i els plats de xup-xup.
Preu: 30-35 € sense vi
Bola extra: fan un limoncello
boníssim!

Està amagat a un raconet del barri antic d’Andorra la Vella. No té pàgina web, mínima presència a les xarxes socials, i no busca influencers, ni fa publicitat. Res d’això li cal al Crostó, un restaurant amb poques taules on la Vanesa i la Sofia fan una cuina de mercat de “tota la vida”, diuen. Hi trobareu propostes autèntiques, del territori, i plats d’aquells que ja no es fan perquè requereixen paciència, hores, amor i xup-xup. Elles són les hereves del Jordi Sala, que va ser qui va obrir el restaurant fa més de dues dècades. La Vanesa va entrar a la cuina del Jordi tot just acabar els estudis al Lycée, ara fa 24 anys, i la Sofia va afegir-s’hi el 2007. Entre la saviesa del Jordi i el seu talent van construir la identitat del Crostó, i quan el Jordi es va jubilar, el 2018, elles van seguir amb el negoci. No ha canviat res. Bé, una cosa. A la sala en comptes del Jordi hi ha el Joan, el marit de la Sofia, que segueix cantant els plats a cada taula i amb un tracte amb els clients afable i proper. La cuina manté la seva essència, el producte de temporada, per oferir plats que han desaparegut de moltes cartes perquè pocs restaurants volen invertir 10 hores a cuinar a baixa temperatura. Aquí ho fan, i el resultat són meravelles com ara la cua o el melós de bou, el confit d’ànec o el corder al forn amb toc de mel. Carns que es desfan a la boca i que et transporten en el temps a casa de la padrina. Tenen una clientela fidel que no els deixa fer gaires canvis a la carta, que és un recull de clàssics com ara el foie poêle amb ceps (una de les meves debilitats), el carpaccio de peus de porc, la bavette stroganoff o les murgues amb foie, i fan un cap i pota que podria tenir un club de fans. Tot i tenir molta història, encara hi ha gent que no coneix el Crostó i gent que pensa que havia tancat. Per a molts encara és un secret amagat al Cap del Carrer i descobrir-lo és un regal per a qualsevol amant de la gastronomia.