Recordes quan tan sols rebies una trucada, un SMS o una carta? Les noves tecnologies són un avantatge innegable, però no sempre en fem l’ús adequat.

Incomptables correus electrònics, interminables compres virtuals, contínues notificacions en les xarxes socials... Recordes quan tan sols rebies una trucada, un missatge de text o una carta certificada? Recordes el que senties? Com bé sabem, la presència de les tecnologies en la vida quotidiana és un avantatge innegable, malgrat que no sempre en fem l’ús adequat.

L’aparició d’internet va esdevenir una revolució en molts àmbits, especialment en la forma de comunicar-nos. Durant els darrers anys de la dècada del 1980 i 1990, internet va créixer exponencialment i exclusivament en l’àmbit acadèmic i científic per incorporar-se més endavant en organismes públics i empreses privades. Tanmateix, no és fins a l’aparició de la “Web 2.0” en la primera dècada del segle XXI, quan es possibilita el desenvolupament d’una nova era a internet que permet les xarxes socials i altres eines interactives.

Des de llavors, internet deixa de ser una eina d’intercanvi d’informació per a ser una eina de treball multidisciplinari i de generació de continguts i de comunicació entre individus. Actualment, l’utilitzem per a tot, des de compartir informació o consultar-la fins a fer compres i  comunicar-nos. Internet ha deixat de ser un mitjà tecnològic més per constituir un entorn sociocultural indispensable per a l’ésser humà.

El desenvolupament d’internet posa en debat el desenvolupament de les relacions socials. Com afecta l’era digital en les relacions humanes? Per una banda, resulta ser un avantatge per eliminar les restriccions geogràfiques i unir les persones que viuen a distància. Es desdibuixen les fronteres per a la comunicació i ens permet romandre a prop, formant part del seu dia a dia de forma virtual. Les eines socials de comunicació digital ens permeten, de forma immediata, compartir experiències i informació, posar-nos en contacte, compartir les nostres aficions i generar noves relacions. D’altra banda, correm el risc de deshumanitzar les relacions perdent elements tan essencials com per exemple el contacte, les mirades, els gestos o l’olor. Es dificulten així, les connexions i la fluctuació de la bioquímica encarregada de les vinculacions i de l’amor.

Les interaccions esdevenen un individualisme reticular caracteritzat per no voler renunciar a les relacions de pertinença sòlides i estables però amb la tendència a multiplicar relacions més dinàmiques i transitòries amb un menor grau d’implicació. Tal com afirmava el filòsof i sociòleg Zygmunt Bauman, el món actual es caracteritza per un estat de fluïdesa i volatilitat en el qual la societat es troba davant d’una incertesa i canvis constants que debiliten la formació dels vincles humans. L’ésser humà es troba tan summament hiperconnectat que cal lidiar amb la sopeabundància d’informació. Viure una forta ambigüitat moral ens provoca tal estat d’incertesa que pot desenvolupar en una angoixa permanent i patològica.

Com ens afecta l’era digital en la formació de la nostra identitat? Entenem la identitat com la concepció i l’expressió de la pròpia individualitat; doncs, correspon a com ens arribem a diferenciar dels altres (“qui soc jo a diferència dels altres?”). Tanmateix, la identitat està fortament arrelada a la cultura, la història, els agents de socialització i a la influència del món digital. No podem entendre el concepte d’identitat sense parlar d’identitat digital, la qual es caracteritza per la imatge que desitgem projectar als altres en les xarxes socials. A diferència de la identitat real, la identitat digital no és estable ni permanent, sinó que es troba en una transformació constant. Donat que ens exposem a la mirada dels altres, existeix el risc de fragmentar o manipular el nostre “jo real” per tal d’oferir un “jo” més manipulat, més volàtil, que encaixi més en un món digital replè de l’afany d’aparentar i de la necessitat inherent d’aprovació social, d’acceptació i de reforç aliè. 

Com veiem, internet està totalment integrat en la nostra vida diària, en tots els àmbits, i ha generat un gran impacte en la forma en la qual interactuem amb el nostre entorn. Més enllà dels seus avantatges, no hem de cometre l’error de perdre la nostra individualitat i destruir el que som i el que sabem per tal d’encaixar forçosament en un univers digital paral·lel.