Xavier Camacho entra a la incubadora d’empreses d’Andorra Telecom per donar impuls a Pictour, una plataforma basada en tours virtuals 360º
 
Què és aquest Pictur?
Una eina que permet crear i compartir, dins o fora de la plataforma, tours virtuals en un entorn 360 graus. També pots compartir documents, enllaços...
 
Quina és la diferència respecte d’eines similars?
És el mateix concepte: jo utilitzo les fotos per enllaçar-les i fer un tour. N’hi ha d’altres, però no n’he vist de fetes en plataforma i que es puguin compartir amb altres usuaris. En aquest cas, estem parlant del sector immobiliari, d’una xarxa interna, professional, on els usuaris puguin compartir els tours. 
 
Ah...
També es pot compartir documentació, fotos... La principal diferència que oferim és la manera de compartir-ho. 
 
Va adreçada a un sector en concret, ens explica. 
De moment, perquè després es pot aplicar a la construcció –per fer un seguiment d’obra–, arquitectes, peritatges, museus, fotògrafs, a qualsevol que pugui aplicar un tour on pots posar documentació a dins. Ofereix una millor experiència que a través de només fotos perquè et pots moure per dins de la imatge. 
 
Com va sorgir la idea?
Jo soc mecànic i treballo també en una immobiliària i el meu pare és desenvolupador. Vam començar a fer fotos, com a afició, i tinc família dins del sector immobiliari. Amb tot plegat, i com que ens agrada trastejar amb tecnologia, va anar sorgint. Primer el pare feia tours 360 graus a mà, que és una feinada brutal, i vam pensar a crear una aplicació, però per fer-la servir nosaltres. 
 
D’aquí va sortir una idea d’empresa. 
Vam veure que les immobiliàries no utilitzaven gaire els tours, no gaire més que com a part diguem-ne estètica. Vam començar a fer alguna cosa, una eina professional. 
 
Una afició ha derivat en idea de negoci.
Sí, sí, amb el component tècnic, que és el meu pare. A banda, també vam muntar una empresa de drons i d’aquí vam pivotar a fer aquestes coses, encara que sembli estrany, però no ho és. Al final tenim un producte i ens falta desenvolupar la part empresarial, que és on ens ajudarà el Niu. 
 
S’ho han anat trobant.
Sí, vam anar fent, anar fent, i al final ens vam trobar amb un producte a les mans. Ara necessitem assessorament en qüestions com el pla de negoci. 
 
Emprenedors i autònoms diuen que és complicat establir una empresa, amb tant tràmit burocràtic. 
Certament sí que és complicada, sí, tota la part burocràtica. Encara que l’empresa nosaltres ja la teníem feta; ens falten aspectes com les estratègies comercials, tota aquesta part. 
 
Fa por quan es comença de zero?
Fa por, fa por, perquè és difícil. Per això fan falta organismes com el Niu, que ajuden a desenvolupar idees, a dur-les a terme. 
 
L’habitatge és una gran preocupació: en què ajudarà l’eina?  
Bé, les immobiliàries solen compartir producte, les pot ajudar a trobar més producte per ensenyar als clients.  
 
Útil per ensenyar a clients forans sense que es desplacin?
Sí, dones una eina per ensenyar pisos al client d’una forma més real: un usuari pot veure cinc pisos. No és igual que la visita presencial però millora respecte de veure fotos. Estalvia previsites, o pots fer visita per videoconferència. És una eina que, de fet, ja s’està fent servir.