Diari digital d'Andorra Bondia
16 dels 24 productes agrícoles podran ser transformats i exportats
16 dels 24 productes agrícoles podran ser transformats i exportats

16 dels 24 productes agrícoles podran ser transformats i exportats


Escrit per: 
Pepa Gallego/Foto: Jonathan Gil

Andorra ja ha expressat la voluntat que 16 dels 24 productes agrícoles entrin a formar part de la unió duanera, la qual cosa “facilita la capacitat de reexportar o de transformar o produir aquí el producte per també exportar-lo, sobretot a un mercat proper”, va explicar el ministre d’Exteriors, Gilbert Saboya. Això, però, significa que alguns, com algunes carns o la mel (productes dels capítols de l’1 al 23), siguin productes que entrin en la mitja dotzena d’aquells sobre els quals Andorra expressarà alguna reserva perquè necessiten una anàlisi diferent. El capítol 24, el del tabac, és una qüestió que mereix ser tractada a part. Saboya, però, va dir ahir que en la reunió mantinguda la setmana passada a Brussel·les ja s’havien establert les bases de la proposta d’Andorra. Unes bases que volen assegurar la continuïtat de l’activitat industrial i agrícola del tabac i “en les quals hem de continuar treballant”, va dir. 
El següent pas és la reunió del maig, en què Andorra ha d’especificar aquestes bases. “Al maig volem precisar aquests paràmetres i voldríem entrar a finals de maig amb un diàleg més avançat amb la Unió Europea”, va comentar Saboya, que no va voler concretar si abans de l’estiu aquesta negociació tindrà o no titular. 
El ministre d’Exteriors va remarcar que la introducció dels setze capítols de productes agrícoles a la unió duanera suposa “una oportunitat per a sectors que fins ara tenien privada l’acció d’ampliar el seu mercat”. Molts d’aquests sectors ja havien demanat i presentat amb estudis la introducció en aquest tractat. 
Ahir es va celebrar una nova reunió amb els representants dels sectors econòmics i socials en relació amb el pacte d’Estat per l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). En la trobada, i per tractar de la introducció dels setze capítols a la unió duanera, també hi va ser present la ministra de Medi Ambient i Agricultura, Sílvia Calvó, el director d’Agricultura, Landry Riba, i representants d’organitzacions empresarials i de la Cambra de Comerç. 
El conseller del PS Pere López va valorar “molt positivament” el contingut d’aquestes reunions del pacte d’Estat per a l’acord amb la UE, perquè “la taula funciona bé i tenim més informació compartida”, va dir. A més, va destacar que el clima de treball conjunt entre la part política, empresarial i sindical també és “positiu”.

Gilbert Saboyaa
unió duanera
tabac
productes agrícoles
capítols de l'1 al 23

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte