Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la compareixença del titular de Salut, Joan Martínez Benazet.
Un moment de la compareixença del titular de Salut, Joan Martínez Benazet.

35 nous positius disparen els casos de Covid-19 actius fins als 218


Escrit per: 
M.S. / Foto: SFGA

Els casos actius de coronavirus al país són ja 218 després que les darreres analítiques que han arribat han confirmat 35 nous positius. Així ho ha explicat aquest migdia el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que ha confirmat també que la pacient que va morir dimarts a primera hora de la tarda tenia coronavirus. Així, el total de casos diagnosticats fins ara és de 224, i hi ha hagut tres víctimes mortals i tres pacients que han estat donats d'alta.

Quant als 218 casos actius, entre els quals 63 professionals sanitaris, 15 més que ahir, el ministre ha explicat que hi ha 39 pacients hospitalitzats, entre aquests quatre provinents d'El Cedre, mentre els 179 restant estan aïllats al seu domicili. En aquest sentit, Martínez Benazet ha precisat que dels 16 casos sospitosos d'El Cedre hi ha 13 residents amb coronavirus.

Entre els pacients que són a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, hi ha vuit pacients a l'UCI intubats i amb ventilació mecànica, que "es mantenen en una situació estable dins la gravetat" tot i que per ara "no es tem perquè la seva vida estigui en risc", i 31 malalts a planta amb quadres més lleus i que també es troben estables i alguns fins i tot milloren. El ministre també ha avançat que dels que són al seu domicili es podria donar d'alta a algun en les properes hores.

Així mateix, i interpel·lat sobre la qüestió, el ministre ha explicat que hi ha set bombers que han donat positiu així com 19 integrants més del cos en aïllament per haver-hi estat en contacte o ser considerats persones de risc, així com també un agent de policia afectat per la Covid-19. En el cas del cos d'ordre els integrants que es troben aïllats arriben a la trentena.

Tot i els 35 casos nous registrats, "un pic important" com ha admès Martínez Benazet, el titular de Salut considera que s'està dins la normalitat si es té en compte que "estem sobre els 10 dies de confinament" i que el "període mig d'incubació del virus és de 7 dies". En aquesta línia, el ministre, que ha recordat que cal tenir present que els símptomes inicials són lleus, ha pronosticat que els propers dies és factible que "tinguem més casos" i ha augurat "un pic moderat" de cara al cap de setmana.

El ministre, que ha reiterat la preocupació pels focus del centre sociosanitari així com també pel sanitari que "va ser molt vulnerable a l'inici de l'epidèmia", ha incidit en el fet que més enllà de la seva ràpida propagació el que també preocupa del virus el temps que tarden els malalts a recuperar-se. En aquest sentit, Martínez Benazet ha explicat que l'estada mitjana dels pacients per Covid-19 amb intubació i ventilació mecànica és de 28 dies, un fet que el preocupa, especialment "no perquè se'ns col·lapsi el sistema sanitari en general sinó perquè es colapsi urgències".

Per això, i amb l'objectiu de poder disposar de 30 equips de ventilació, i més enllà dels que es puguin mirar de comprar -hi ha pendent de rebre la comanda feta a Israel i s'han demanat també a Rússia i Xina-, Martínez Benazet ha destacar que enginyers del país estan treballant també amb enginyers catalans per fer ventiladors amb impressores 3D, i que fins i tot "se'n podria fer algun al país".

Al marge del nombre de llits equipats amb els equips per fer ventilació mecànica, el titular de Salut ha incidit en que calen també professionals per utilitzar-los ja que "és una tècnica molt complexa" i cal aplicar-la adequadament. En aquest sentit, Martínez Benazet, ha explicat que s'està buscant professionals de reforç a l'exterior, sobretot per a la unitat de cures intensives, i ha precisat que s'ha demanat a França tot i que "és complicat per la situació que viuen", i també a Cuba, Rússia i Israel.

Així mateix, el ministre ha admès les dificultats que hi ha per a l'arribada de material i ho ha exemplificat amb els cas dels test ràpids de detecció del virus que malgrat que havien de ser al Principat aquest dimarts passat encara no han arribat. També s'està a l'espera de rebre diferents comandanes d'hidroxicloroquina, fàrmac que ara per ara s'administra a pacients que ja tenen afectacions pulmonars però que es vol fer extensible també per a pacients amb quadres més lleus i fins i tot per als contactes.

Pel que fa a les proves diagnòstiques, i malgrat que s'està a l'espera dels test ràpid i de la plataforma de PCR que havia d'arribar a final de mes i ja es preveu que no ho faci fins a princips d'abril, el titular de Salut ha indicat que s'està treballant amb tres laboratoris i que s'ha aconseguit ampliar la capacitat de realitzar proves diagnòstiques (PCR), que des d'avui arriba a les 100 diàries enlloc de les 50 que es venien fent fins ara.  

casos
nous
35
disparen
positius
Covid-19

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte