Diari digital d'Andorra Bondia
Conegudes les candidatures, el pròxim 12 de maig arrencarà la campanya oficialment per a les eleccions municipals del 28.
Conegudes les candidatures, el pròxim 12 de maig arrencarà la campanya oficialment per a les eleccions municipals del 28.

72 candidatures en lliça


Escrit per: 
A. D. / Foto: BonDia

Setanta-dos llistes concorren a les eleccions municipals del pròxim 28 de maig en els 19 municipis de la comarca de l’Alt Urgell, publicades ahir al Butlletí Oficial de la Província. Poques novetats en l’encapçalat de les paperetes, com es preveia, i amb els partits havent aconseguit lligar candidatures en -si fa no fa- els mateixos ajuntaments on es presentaven el 2019. Esquerra treu pit com el partit que més llistes presenta a tota la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran, 63, de les quals una vintena en territori alturgellenc: onze municipis i vuit entitats municipals descentralitzades on concorren sota les seves sigles. A banda, Oliana, on Carme Lostao repeteix encapçalant llista, però sota la marca Fem Oliana-Acord Municipal.

A Coll de Nargó veuran Rosa Vidal, regidora dimissionària dels republicans (i sembla que amb una pèssima relació amb Martí Riera), enfrontar-se’ls encapçalant com a independent l’altra llista que concorre als comicis: Compromís Municipal per Coll de Nargó - Candidatura de Progrés (és a dir, la plataforma socialista). I també és curiós el cas de Peramola: malgrat haver assumit l’alcaldia durant el mandat que acaba, Gemma Orrit no es torna a presentar i ni rastre d’ERC com a tal a la candidatura successora, presentada com Units pel Municipi - Coalició Municipal - Compromís Municipal, amb el fins ara tinent d’alcalde, Joan Puig Bellido (Junts) com a cap de llista.

Mateix nombre
En aquest municipi del sud de la comarca només entra en lliça una altra llista, la de Compromís, novament amb Toni Mas Buchaca al capdavant (i el repte de doblar representació). És una de les disset candidatures de la plataforma socialista: el mateix nombre que al 2019, perquè han sumat la de les Valls de Valira (Jorge Pardo Vico al capdavant) per però no han aconseguit lligar noms suficients a Fígols i Alinyà. A la capital comarcal, com ja era més que sabut, l’alcaldable és Joan Barrera. El segueixen David Servat i Gemma To. Un arquitecte tècnic amb despatx a la ciutat (confien en el fitxatge pel seu coneixement dels entrellats de l’urbanisme) i arrels a Vilanova de Banat. Pel que fa a To, és una empresària amb llicenciatura en Ciències de la Informació.   I pel que fa a fitxatges de Compromís, per cert, destaca el rostre de l’advocat Lluís Orri Riba per plantar cara a Josefina Lladós (Junts) a Ribera d’Urgellet. Miquel Caminal (ERC) serà el tercer en discòrdia. 

Barrera, que va agafar les regnes de la confecció de llistes, es mostra molt satisfet de les que presenta: “Són unes llistes molt bones, millors que al 2019, no perquè aquelles fossin dolentes sinó perquè ara estan molt més treballades, amb més temps”. Expectatives? Governar la Seu, és clar. I fer-se amb el Consell Comarcal. 

Seguint amb la ciutat, per Esquerra cap novetat respecte del cap de llista, Francesc Viaplana, però dos noms nous: Imma Palau i Francesc Aroles, com a quart i cinquè (darrere Marian Lamolla i Núria Tomàs). Palau és una comerciant de la ciutat ara retirada i Aroles, anestesista als hospitals de la Seu i Tremp.  Com ja estava dit, el fins ara regidor de Cultura i Esports, Carlos Guàrdia, no té intencions de repetir com a edil i, per tant, s’ha col·locat al lloc 16. 

Als primers llocs de Junts repeteixen totes les cares ja conegudes: a Jordi Fàbrega el segueixen Joan Gurrera, Carme Espuga i Joan Llobera. El cincquè nom sí és novetat: l’empresària ramadera Urgell Isus. Pel que fa a Gurrera, havia explicitat la intenció d’apartar-se. Segons algunes interpretacions, correctes o interessades, el fitxatge de Servat per part de Compromís hauria esperonat els que li haurien demanat amb insistència que es torni a presentar. 

Junts es presenta en disset dels dinou municipis de la comarca (tots menys Arsèguel i Coll de Nargó) i a les EMD de Josa, la Guàrdia d’Ares, Ós de Civís i Castellbò.  

Ja anunciat
Pel que fa a la CUP, repeteix Bernat Lavaquiol, però amb Núria Valls de segona, mentre que Xènia Antona es presenta al sisè lloc. Les candidatures anticapitalistes ja han anat anunciant en actes els dies previs que en aquests comicis sumen les llistes d’Oliana (Arnau Quingles) i Arsèguel (Martine Lambregts) a les de la capital comarcal i Cava, on ha governat Gisela Sellés els últims quatre anys. L’objectiu, havien avançat, entrar al Consell Comarcal.

A la Seu competiran també el PP, amb una llista liderada per l’empresari de la construcció Mario Garcia Graña i VOX, que torna a provar fortuna, en aquesta ocasió amb Antonio Escudero Cantalapiedra com a cap de llista). Els populars també es presenten a Bassella.

llistes
municipals

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte