La setmana que ve és quan la ministra de Justícia i Interior, Ester Molné, preveu que el Consell de ministres pugui aprovar el projecte pel qual es modifiquen diferents lleis amb l’objectiu de millorar la situació al Centre penitenciari de la Comella i afavorir la reinserció dels interns en la societat i l’organització interna del mateix centre. Aquest projecte, a més de la ja anunciada reducció de la presó provisional a un màxim de 12 mesos per a delictes majors –fins ara és de 20 mesos– i a sis pels delictes menors, també incorpora la reducció del termini per poder accedir al règim de semillibertat a la meitat de la pena, quan avui cal haver-ne complert dues terceres parts.
Per a Molné, aquesta és una mesura molt “resocialitzadora” i que fomenta la reinserció en la societat dels presos. Quedaran exempts de la possibilitat de reduir el termini per gaudir de la semillibertat aquells que hagin comès delictes de sang, contra la llibertat sexual o de blanqueig. I s’hi podrà accedir sempre que es tingui una feina, se segueixi un tractament terapèutic o es vagin a fer treballs en benefici de la col·lectivitat. Justament, per fer possible aquest darrer extrem, la ministra ha avançat que es treballa per definir un reglament i una prova pilot, de manera que es començarà “en petit i controlable”. Ja hi ha entitats que s’han interessat a acollir-se al programa oferint treballs, com la Creu Roja, Càritas o Projecte Vida.
Una altra reforma que es planteja és en relació amb el règim de reducció de pena, que si fins ara per bona conducta es pot assolir una reducció de dos dies i mig per mes de condemna, amb el nou text es podrà arribar als tres dies per mes de condemna sempre que se segueixin els programes i tallers que s’estableixin de manera personalitzada.
D’altra banda, també es preveu la flexibilització de la separació entre els diferents règims d’internament per motius terapèutics i de rehabilitació, d’interès general o de seguretat. Així, per exemple, un intern del modul de salut mental podrà fer determinades activitats amb d’altres interns del règim general. Igualment, es millora el règim disciplinari i s’escurcen alguns terminis i s’adeqüen a les recomanacions de la comissió per la prevenció de la tortura, per exemple en els casos d’aïllament no es privarà del contacte amb els familiars, quan no suposi un perill, i es permetran les trucades i les visites.
Finalment, un altre dels canvis que es promouran és que s’eliminarà la possibilitat de pena d’arrest en casos de furt i de conducció sota els efectes d’alcohol i drogues, i només es contemplaran penes de presó, a part de la multa i la retirada del permís de conducció, per així evitar que persones desocupades només vagin a dormir a la presó.
Feina més atractiva
Aquest projecte de llei, que té caràcter qualificat i que modifica, entre d’altres, la Llei del centre penitenciari, és un dels tres eixos del pla d’acció desglossats per la ministra encarregada de Justícia i Interior davant la comissió legislativa pertinent. Un primer eix s’ha composat d’accions per millorar l’atractiu de la plaça d’agent penitenciari, entre les quals Molné, acompanyada del director de la presó, Miquel Àngel Garcia, ha explicat que s’havien obert perfils a xarxes socials per mostrar el dia a dia dels agents i s’han creat especialitats per donar possibilitats de creixement transversal. També s’han augmentat els salaris, recuperat el complement per funcions permanents (per compensar que no tenen dret a fer vaga) i s’està negociant la revisió de les graelles salarials.
Un tercer eix d’acció és en relació amb la millora de les condicions dels interns, que indirectament també repercuteix en una millora de la situació dels agents, ja que si estan més tranquils i “contents”, “donen menys feina”. En relació amb aquest eix, Molné i Garcia han destacat l’increment de les hores d’atenció mèdica i psicològica, i la consolidació d’un equip multidisciplinari, on a part de l’equip sanitari (metges, psiquiatres, psicòlegs i infermers) també hi ha el treballador social, l’educador social i els caps de les unitats de l’Àrea Penitenciària i la direcció. A més, s’han establert diferents programes i tallers ocupacionals i formatius, i es dona la possibilitat de seguir diferents cursos educatius. També s’ha ampliat en una hora la possibilitat d’estar al pati o fer ús de recursos com la biblioteca o seguir tallers.
D’altra banda, Molné també ha anunciat que s’estan explorant diferents possibilitats per ampliar les instal·lacions del centre penitenciari, però que aquesta ampliació dependrà de l’informe que s’està elaborant per part d’experts externs.