Diari digital d'Andorra Bondia
Pallarés ha parlat d’habitatge amb el rerefons de les torres d’Escaldes.
Pallarés ha parlat d’habitatge amb el rerefons de les torres d’Escaldes.
Els candidats d’Acció a la Massana han explicat les propostes per als autònoms.
Els candidats d’Acció a la Massana han explicat les propostes per als autònoms.

Acció proposa mantenir el topall al preu dels lloguers durant dos anys


Escrit per: 
M.P.A. / Fotos: M.P.A / Acció

Acció diu no a la retirada immediata de les mesures per regular el mercat de l’habitatge de lloguer perquè podrien provocar “un efecte rebot”. És per això que advoquen per retirar-les “de forma gradual”, de manera que s’haurien de mantenir “el pròxim any i el següent”. Així ho ha declarat avui la cap de llista nacional, Judith Pallarés, en el marc de la presentació de les mesures relacionades amb l’habitatge i el poder adquisitiu.

Segons ha remarcat, “al problema seriós per poder disposar d’un habitatge a preu assequible” amb què es troben els ciutadans, s’hi suma el de la construcció massiva. Per això, Pallarés està convençuda que les solucions passen per la implicació de tots els actors concernits i la col·laboració publicoprivada, ja que “és molt difícil saber quins són els pisos buits i segones residències”. En aquest sentit, ha defensat “poder disposar d’un registre de la propietat, fet que permetria tenir més garanties jurídiques als propietaris i una foto real de la situació”, a més dels estudis de càrrega que faran els comuns per saber la capacitat real de creixement i quines infraestructures faran falta. 

L’aposta d’Acció per solucionar el problema de l’habitatge és rehabilitar i construir. Però com que això “no és immediat”, creuen que els ajuts a l’habitatge de lloguer s’han de mantenir i fins i tot incrementar al principi de la pròxima legislatura amb la voluntat d’anar-los reduint quan es disposi del parc immobiliari públic de lloguer assequible. Pallarés també s'ha mostrat partidària de donar facilitats a les famílies per accedir a les subhastes per poder comprar primeres vivendes. En aquest sentit, considera necessari arribar a acords amb la banca perquè facilitin els crèdits. 
 

Concertació social
Això ha d’anar acompanyat de “salaris dignes”. Per això aposten per la concertació social i per incrementar el salari mínim fins als 1.400 euros. Preguntada per la concertació social, la candidata va exposar que volen revisar la llei sindical per facilitar la representativitat dels treballadors. Quant a la inversió estrangera, ha dit que estan d’acord de posar-hi fre però no a tota. “Hem de trobar una inversió estrangera que sigui productiva i sostenible i que no ens impacti en l’habitatge”. 

 

Roger defensa que els autònoms cotitzin segons els ingressos

D'altra banda, els emprenedors, petites empreses i professionals liberals suposen més del 70% dels llocs de feina del teixit productiu del país. Per això, la candidatura d’Acció + Independents la Massana implementarà mesures per alleugerir les càrregues impositives i burocràtiques a les quals han de fer front actualment.

La candidata d’Acció a la Massana, Rebeca Roger, ha afirmat avui que “aquestes solucions han de passar per adaptar les cotitzacions de la CASS als ingressos que reben” els treballadors per compte propi. A més, ha volgut remarcar que “la simplificació administrativa també ha de beneficiar aquest col·lectiu”. D’aquesta manera, se’ls faria més fàcil la relació amb l’Administració “i podrien dedicar més temps a les seves empreses i projectes”.

Andorra
eleccions
acció
Habitatge
Pallarés
topall
lloguer
comerç

Compartir via

Comentaris: 1

Comentaris

Si es pensen que una de les solucions és construïr més encara malament ho porten, tenim edificis i pisos buits a dojo, el que heu de fer es frenar l'especulació, controlar taxar i sancionar certes operacions de compra venda i arrendament i alliberar d'una santa vegada els pisos buits, que segur que FEDA amb els seus comptadors en deu sabert d'uns quants...

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte