Dignificar el cos de Duana, facilitar-li la tasca i dotar-lo de més seguretat. Aquest són tres dels grans objectius per a aquesta legislatura del ministeri de Finances i que el titular de la cartera, Eric Jover, vol tirar endavant amb certa celeritat.
Quant a la seguretat, aspecte que per a Jover “no només permetrà als agents fer les tasques que estan fent ara amb més seguretat, sinó també segurament desenvolupar-ne més”, el ministre va explicar que ja s’ha parlat amb el sindicat del cos, amb qui ja “hi ha un acord complet”, i que el que es farà “és ampliar el port d’arma dins el cos de Duana”. En aquesta línia, Jover va recordar que “ja tenim una partida pressupostària per a aquest 2020”, una dotació que “es complementaria amb una altra partida per al 2021”.
Així mateix, el ministre va destacar el concurs per cobrir 13 places de duaner que hi ha obert i va refermar la voluntat de “continuar donant places” per tal que el cos, que els darrers anys ha anat guanyant competències amb els diferents canvis i introducció de nova legislació, compti amb els recursos necessaris després que, “al seu moment”, amb la creació de l’Agència Tributària que requeria recursos humans se’ls tragués efectius.
Al marge de reforçar els recursos humans, Jover vol aconseguir també que els agents de duana “hagin de gestionar menys elements administratius” i disposin així de més temps per “fer més tasques de duaner i d’inspecció i de control del trànsit comercial”, elements que el titular de Finances considera que “aportarien valor i aquest rèdit afegit a la seva tasca”. Per assolir aquests objectius, des del ministeri s’està treballant per “fer millores als programes informàtics”, de manera que, “fins allà on sigui possible”, poder “eliminar el paper en tota una sèrie de declaracions que s’han de desenvolupar a la Duana”. En aquest sentit, Jover, que va admetre que “hi ha molt camí a fer”, es va mostrar convençut que “les inversions que s’estan fent des del ministeri van en la bona línia”.
Finalment, el ministre va incidir també en l’aposta per la dignificació del cos i va avançar que de cara al 2021, i “malgrat que és un element que podria semblar anecdòtic es recuperarà la celebració de la Diada de la Duana”.


Els ingressos per tabac davallen un 4,3% al febrer

Després de la davallada del 5,8% registrada al gener, els ingressos provinents de la taxa d’importació del tabac van mantenir la tendència a la baixa al febrer, segons es desprèn de les darreres dades fetes públiques des del ministeri de Finances.I és que el mes passat la recaptació d’aquesta taxa va ascendir als 7.628.530 euros, un 4,3% menys del que es va ingressar el febrer del 2019 (7.967.644 euros) i un 21,8% menys amb relació als 9,7 milions d’euros que es van recaptar el febrer del 2018.
També va caure la recaptació per la taxa d’importació de begudes que va comportar uns ingressos de 607.443 euros per a les arques públiques, quantitat, però, un 11,2% inferior als 684.393 euros que es van recaptar pel mateix concepte el febrer del 2019.
Quant a la recaptació global, la duana va recaptar 16,1 milions el febrer passat, un 2,3% menys que el febrer del 2019.