El consell de comú d’Andorra la Vella, celebrat ahir dijous, va aprovar un acord institucional per fer constar en les actes de la taula de negociació del model de transferències les seves discrepàncies amb els acords assolits. El document, aprovat per tots els consellers exceptuant el conseller liberal Víctor Pintos, recull vuit punts de des­acord en la modificació de la llei de transferències. En primer lloc, el text assegura que la proposta “no satisfà” les expectatives del Comú d’Andorra la Vella “davant l’oportunitat històrica” que suposa la modificació del model de les competències i transferències. D’altra banda, l’acord reitera que s’hauria de posar en valor en el repartiment els criteris de la població, el cost de les xarxes de serveis de cada parròquia i els serveis de caràcter nacional que presta el Comú d’Andorra la Vella. 

A més, els consellers defensen que el criteri del territori està “sobrevalorat” davant d’altres criteris de repartiment, i fins i tot incrementa el seu pes relatiu en percentatge respecte del model fins ara vigent. A més, l’acord manifesta que el model proposat no té en compte les recomanacions emeses pel Congrés dels Poders Locals i Regionals del Consell d’Europa, que insta a promoure un reconeixement legal especial per a les capitals, ni valora la càrrega fiscal dels ciutadans en relació amb el recorregut impositiu de cada comú. A l’últim, el text assegura que el model proposat hauria de ser perdurable en el temps i no fruit de “circumstàncies conjunturals o tensions econòmiques” que poden ser “molt variables” durant el termini de vigència de la norma. La cònsol major, Conxita Marsol, va assegurar durant la presentació d’aquest acord institucional que la taula tripartida de negociacions “s’ha tancat sense tenir en consideració aquests punts”. 
El Partit  Socialdemòcrata-Independents (PS+I) es va mostrar favorable a les manifestacions del document, ja que consideren que van “en la línia” que han expressat en tot moment. Creuen que el suport a la cònsol major és un “xec en blanc” perquè “continuï lluitant i es mantingui ferma”. La consellera de PS+I, Dolors Carmona, considera que en aquesta situació es posa de manifest que Marsol no té el suport de Demòcrates per Andorra (DA) i que s’hauria de “replantejar altres coses”, veient que està més en la línia del PS+I.
Pel que fa als consellers de CdI+Liberals, Jordi Minguillón es va mostrar favorable a l’acord institucional i, en canvi, Víctor Pintos en contra. Segons els consellers, aquesta diferència és una “anècdota”, ja que CdI-Liberals és una coalició per assumptes locals i no per nacionals. Pintos va defensar la seva posició argumentant que la cònsol no ha convocat “una sola vegada” els consellers per explicar els acords de les reunions tripartides. La cònsol major li va contestar que eren els grups parlamentaris els que havien d’explicar els acords presos als seus consellers.

El concert de Bisbal
El concert de David Bisbal tindrà un cost de 180.000 euros. Aquesta xifra no és només a causa del caixet de Bisbal –80.000 euros–, sinó també dels costos de lloguer de la carpa i de la producció, entre d’altres. Segons Carmona, els 180.000 euros representen “un cost molt superior del que nosaltres esperàvem”, una despesa “considerable” per al Comú. La consellera creu que el preu augmentarà i estarà al voltant dels 200.000 euros per imprevistos. Marsol creu, però, que el concert “ens retornarà el que paguem” perquè Bisbal és un “artista de primer nivell”.

 

3,7 milions d’euros per a les obres dels Serradells

El consell de comú va aprovar ahir la proposta de concurs nacional per adjudicar les obres a la façana i els reforços estructurals del centre esportiu dels Serradells, que tindran un cost de 3,7 milions d’euros. Els treballs s’iniciaran al setembre i duraran dotze mesos, però no suposaran el tancament de les instal·lacions. A més, també es va donar el vistiplau a un concurs nacional per adjudicar els treballs de construcció d’un pont sobre el riu de la Comella a la carretera de la Comella. La intenció del Comú és que les obres comencin abans d’aquest octubre i durin uns cinc mesos. La cònsol major va defensar que és al Govern a qui pertoca assumir l’obra, ja que és qui ha de mantenir els ponts i carreteres secundàries, i a més considera que el pont actual no ha complert la seva vida útil, perquè es va calcular sense tenir en compte el pes que suposa que hi hagin de passar els camions que van al Centre de Tractament de Residus, que és una instal·lació nacional. Tot i això, Marsol va assegurar que per “responsabilitat i prudència” realitzaran l’obra, encara que seguiran negociant amb el Govern perquè es faci càrrec del cost, que és d’uns 390.000 euros.