Sindicatura ha admès ja a tràmit els dos projectes de llei de modificació de la Llei de la seguretat social, un per establir el nou règim de cotització dels autònoms i l’altre per modificar els copagaments en el marc de la reforma sanitària, segons recollia ahir el Butlletí del Consell General. L’admissió a tràmit dels textos comporta també l’obertura del termini perquè els grups parlamentaris puguin presentar esmenes als projectes de llei, termini que, en els dos casos, acabarà el 21 de setembre vinent.
Cal recordar que amb la primera de les modificacions  de la Llei de la seguretat social, l’executiu dona compliment a la resolució del Consell General que l’instava a establir la cotització dels autònoms en funció dels seus ingressos o en funció del sou mitjà del sector, i garantir a la vegada la sostenibilitat del sistema. Així, el text entrat a tràmit parlamentari preveu la creació de tres nous trams de cotització amb l’objectiu de fer el sistema més equitatiu i alhora mantenir-ne la sostenibilitat. Amb el canvi, s’estima que fins a  3.329 autònoms, uns 1.200 més que avui en dia, puguin optar pels règims reduïts de cotització.
Pel que fa al text emmarcat en la reforma sanitària i la implantació de la Via d’Atenció Integrada (VAI), el projecte de llei modifica el percentatge de reemborsament de les prestacions efectuades o prescrites per prestadors que no tenen o que no s’han adherit a un conveni amb la CASS i els percentatges de participació de les persones beneficiàries quan no hagin accedit o no hagin seguit la via preferent. A  més, també s’estableix el percentatge de reemborsament dels actes de reeducació i readaptació funcional, i es reforça la lliure elecció del pacient amb la introducció del concepte de prestació equivalent. També es modifiquen les condicions de col·laboració entre la CASS i els prestadors de serveis, a qui es faculta a establir tarifes més altes per a aquelles persones que no hagin seguit la via preferent.