Andorra Endavant ha trencat la unanimitat pel retorn dels frescos de Sant Esteve i s'ha abstingut en la votació del crèdit extraordinari per poder-ne finançar l’adquisició. Al parer de la formació, “no s’ha d’ignorar el context econòmic i social actual”, i aquests recursos s’haurien de destinar a “respondre necessitats més immediates”. Ara bé, aquesta abstenció “no implica una manca de suport a la recuperació del patrimoni”, sinó que es vol una reflexió sobre les prioritats de la despesa.

La ministra titular de Cultura, Mònica Bonell, ha defensat que la “rellevància” de l’acord és doble, ja que per una banda es compleix amb la Llei de patrimoni cultural, que estableix l’obligació de l’Estat de dur a terme les “accions necessàries” per al retorn dels béns culturals del país que es troben a l’exterior, i per l’altra perquè amb la compra, les pintures La flagel·lació i El bes de Judes passen a ser de titularitat pública. Bonell també ha recordat que l’acord és la “culminació” de les negociacions que va engegar setze anys enrere l’aleshores ministre de Cultura Juli Minoves i que s’ha acabat tancant la compra per un preu de 2,75 milions d’euros, per sota de la darrera taxació, que situa el valor de les dues pintures en mans de la família Bosch Garcia-Bravo entre els 2,9 i els 3,5 milions d’euros. “Estaríem en deute amb el patrimoni si no aprofitéssim l’oportunitat que se’ns brinda”, ha manifestat Bonell, i ha defensat que “no deixem de fer res ni d’atendre cap de les necessitats socials” per poder adquirir els murals. De manera similar s'han pronunciat tant des de Concòrdia com des de la bancada Socialdemòcrata. La consellera Maria Àngels Aché, dels primers, ha afirmat que la compra d’aquests frescos “és molt més que una transacció econòmica. És un acte de justícia i una inversió en cohesió social”. Per la seva banda, Susanna Vela l'ha considerada una “inversió ètica”, ja que la recuperació del patrimoni també ha de formar part del llegat a les generacions futures. Per la majoria, Meritxell Alcobé ha assenyalat que “no hi ha discussió” sobre el valor.

Bonell reivindica el museu nacional
Un cop aprovat el crèdit extraordinari, les pintures hauran d’arribar al juliol. Aniran a l’Espai Columba, una ubicació “temporal”. I l’arribada dels frescos i la negociació amb la Generalitat de Catalunya i el Museu Nacional d’Art de Catalunya per poder tornar a fer exposicions temporals d’altre patrimoni andorrà sota la seva custòdia va portar Bonell a reivindicar “la conveniència d’un museu nacional, cèntric i accessible”. Una conveniència compartida per altres grups però que, com va dir Vela, “seguim sense projecte ni acord”, cosa que segons  Bonell és perquè no es té ubicació.