Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la reunió dels representants dels grups de la majoria amb els integrants de la comissió interministerial.
Un moment de la reunió dels representants dels grups de la majoria amb els integrants de la comissió interministerial.

Afers Socials atén 40 menors amb addiccions i problemes de conducta


Escrit per: 
M.S. / FOTO: Facundo Santana

Els serveis d’Infància i Joventut del ministeri d’Afers Socials atenen una quarantena de casos de menors amb problemes d’addiccions i de conducta. Així ho van posar en relleu ahir el president del grup parlamentari demòcrata, Carles Enseñat, i el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, després de la reunió que van mantenir els tres grups parlamentaris que donen suport a l’executiu amb la comissió interministerial que el Govern ha posat en marxa per fer front a aquesta problemàtica. Un problema que, “tot i haver existit sempre era molt més marginal a Andorra”, com va apuntar Enseñat, que va admetre que, igual com també es dona als països veïns, “cada cop hi ha més casos i cada cop són més joves els menors que entren en problemes d’addiccions”.

En aquesta línia, Enseñat, que va comparèixer acompanyat per la consellera general liberal Sílvia Ferrer i pel parlamentari de Ciutadans Compromesos Raül Ferré, va evidenciar la preocupació dels grups de la majoria per aquest problema i la voluntat de treballar “per corregir-ho” fent el necessari per tal de poder ajudar les famílies i també aquests “nois a sortir-se’n i a ser reintegrats per part de la societat”.
Així, el president del grup demòcrata va incidir en dos eixos d’actuació. D’una banda en la necessitat de posar “més equips humans” a disposició de les famílies i d’aquests joves amb problemes conductuals i d’addiccions, així com també destinar més recursos a la prevenció en centres escolars, als serveis d’infància i també a nivell d’educadors de família. Per l’altra banda, Enseñat va incidir en la necessitat de disposar de “millors plans, millors protocols i millors actuacions” per tal d’aconseguir que, un cop detectada una persona amb addicció, “se’n pugui sortir al més aviat possible”.
En aquest sentit, Enseñat, que va apuntar per exemple la possibilitat d’una major coordinació entre els agents de circulació, que “saben la realitat de la seva parròquia”, i la policia per poder detectar ja els problemes “des d’una base molt inicial”, va avançar que els pròxims dos mesos es treballaran en accions concretes i que abans de l’estiu es podria entrar a tràmit parlamentari una proposta d’acord. Així mateix, Enseñat, que va assegurar que “qualsevol iniciativa que s’adopti es traslladarà també a les formacions de l’oposició”, va garantir el suport dels tres grups parlamentaris a qualsevol crèdit extraordinari que presenti l’executiu per dotar-se d’aquests recursos necessaris. “Està clar que tot això evoluciona molt ràpidament i si hem de posar més diners, els posarem”, va assegurar.

 

Pere Bonet, assessor per tirar endavant el Pla integral de salut mental i addiccions

El ministeri de Salut ha incorporat com a assessor extern el doctor Pere Bonet,  un dels professionals que va dissenyar el servei de Salut Mental quan Josep Maria Goicoechea ocupava la cartera ministerial, per tal de tirar endavant el Pla integral de salut mental i addiccions. Així ho va anunciar el titular de Salut, Joan Martínez Benazet, que va explicar que amb el canvi el pla, que es preveu tenir enllestit abans de l’estiu, tindrà “un abast més ampli”, ja que es “posarà el focus tant en els problemes de salut mental clàssics com en les addicions amb la gent jove, adolescents i fins i tot preadolescents”. Martínez Benazet, que va destacar “l’experiència al país” de Bonet i en va lloar les decisions adoptades que “han anat molt bé durant aquests anys”, va precisar que al marge del pla i de la seva implementació, Bonet “ens ajudarà també en el decret de cartera de serveis en tot el que és la part de psicologia”. I és que el ministre considera que disposar de “més recursos en psicologia també ens ajudarà a abordar la problemàtica d’aquests adolescents”.
En aquesta línia, el titular de Salut, que va incidir que “no és un problema que hagi començat avui però sí que és emergent a tot el nostre entorn”, va destacar que les dimensions del país  són en aquest cas un avantatge, ja que “podem trobar solucions més efectives i més ràpides”.
D’altra banda, el ministre va avançar també que el Pla nacional contra les drogodependències (PNCD) també es reforça amb “una nova incorporació que està en procés de contractació” així com amb “la reincorporació d’una tècnica que teníem que ve d’una baixa prolongada”.

 

 

 

 

menors
addiccions
probemes de conducta
pla integral de salut mental i addiccions

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte