“La reforma sanitària està molt elaborada i ara toca posar-la en marxa”, va dir Carles Àlvarez Marfany després de prendre possessió del càrrec de ministre de Salut, al mateix temps que va afegir que no pot esperar més i que “cal materialitzar-la ja”. El nou ministre va destacar que els seus predecessors han fet una “bona feina”, a la qual preveu donar continuïtat “baixant al nivell d’execució”. Aquesta tasca d’implementació es vol dur a terme de forma progressiva i “no dolosa”, buscant l’eficiència però sense deixar de garantir la qualitat assistencial, que és la seva prioritat com a ministre.

L’entrada d’Àlvarez comportarà canvis en l’organigrama del SAAS. El titular de Salut va explicar que Josep Maria Piqué, exdirector general de l’Hospital Clínic de Barcelona, substituirà l’actual director general del SAAS, Lluís Burgués. El Govern ha pogut materialitzar finalment la incorporació de Piqué després d’un període llarg de contactes. El nou ministre el va qualificar d’“una personalitat en l’àmbit de la gestió hospitalària, un top ten en aquest camp”. Àlvarez va assenyalar que tot i que el perfil de Burgués és “molt bo”, i així ho demostra la tasca feta, ara toca una “nova empenta” i es considera que Piqué és qui millor la pot pilotar. Per altra banda, al consell d’administració de la CASS se substituirà Albert Pla per Enric Bartumeu, de qui el nou ministre va destacar l’experiència a la parapública (tenint en compte que va ser-ne director) i que té un perfil que ha d’ajudar que la seguretat social millori la capacitat de control i sigui més efectiva. Aquests canvis es materialitzaran en les properes setmanes. El titular de Salut va afirmar que la CASS, el SAAS i el ministeri hauran de treballar amb transversalitat i transparència.

Per la seva banda, el cap de Govern, Antoni Martí, va destacar que la tasca d’Àlvarez requereix rigor i sentit de l’equilibri, ja que cal garantir una sanitat de qualitat i aturar els dèficits no assumibles, al mateix temps que es va mostrar esperançat que els interlocutors polítics i sectorials tindran una actitud conciliadora. En aquest sentit va reiterar que no renuncia a un pacte d’Estat sobre la matèria ja que “cal un acord transversal de les forces polítiques perquè totes hem governat i totes hem de buscar solucions”.