Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Salut, Carles Álvarez, i la coordinadora de Recursos Sanitaris, Odile Sarroca, en la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, Carles Álvarez, i la coordinadora de Recursos Sanitaris, Odile Sarroca, en la compareixença d’ahir.

Álvarez espera aclarir els dubtes dels metges sobre la figura del referent


Escrit per: 
M.S. / Foto: Jonathan Gil

El ministre de Salut, Carles Álvarez, es va mostrar ahir confiat que la campanya adreçada als ciutadans i les sessions informatives que s’estan fent aquest dies als professionals serveixin per aclarir els dubtes que pugui haver-hi en relació amb la nova via d’atenció integrada (VAI) i a la figura del metge referent perquè quan dilluns es doni el tret de sortida a la seva implantació “sàpiguen com fer la designació d’aquest metge referent”.
Álvarez, que va assegurar “no haver copsat directament” cap tipus de malestar del col·lectiu mèdic i “només haver vist un titular a la premsa”, va insistir que tothom “haurà d’anar canviant els hàbits a poc a poc” tot i que es va mostrar segur que “el procés no serà traumàtic”. 
Així, el ministre, que va recordar que no hi haurà copagament diferenciat entre els que utilitzin el nou sistema d’accés al sistema sanitari i els que vagin directament a l’especialista fins que no s’aprovi i entri en vigor la modificació de la llei de la seguretat social que és a tràmit parlamentari, va augurar que els “detractors del nou sistema, que sempre n’hi ha i és bo que sigui així, s’adonaran que és un bon sistema”.
D’altra banda, el titular de Salut, junt amb la coordinadora de Recursos Sanitaris, Odile Sarroca, va informar que l’executiu va donar el vistiplau al reglament que regula el finançament públic dels medicaments d’alta complexitat, un text que “ordena, optimitza i busca l’eficiència del sistema de dispensament d’aquests fàrmacs, a la vegada que minimitza riscos”.
Sarroca, que va recordar que els medicaments d’alta complexitat són aquells que s’usen per tractar malalties rares i que són  innovadors, motiu pel qual tenen un cost elevat i/o poden presentar problemes de seguretat, va precisar que el reglament estableix les condicions de prescripció, dispensació i ús d’aquests fàrmacs, que comptaran amb finançament públic del 100% en règim de tercer pagador si es compleixen els requisits i prèvia sol·licitud a la CASS.
A més, va continuar Sarroca, el nou reglament permetrà agilitzar tot el procés ja que fins ara únicament es tenia en compte el cost dels medicaments i a través d’un annex al reglament actual s’anaven incloent aquells que es consideraven que havien de gaudir de la cobertura al 100%.
Així, el text preveu la creació de la Comissió de medicaments d’alta complexitat, òrgan que serà l’encarregat de fixar els protocols i guies d’utilització d’aquests medicaments, així com d’assessorar el Govern sobre aquests fàrmacs i validar de forma individualitzada els tractaments que ho requereixin.
La gran majoria d’aquests medicaments, que s’usen per fer front a patologies com el càncer, el reuma o l’hepatitis C, entre moltes d’altres, es dispensen a la farmàcia de l’hospital i, segons va destacar Sarroca, el cost dels que es van dispensar l’any passat va ascendir fins als 7 milions d’euros.

álvarez
espera
aclarir
dubtes
metges
metge referent

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte