Ho ha demanat al matí l’advocat defensor de la presidenta de l’associació Stop Violències durant el judici i també ho han fet aquesta tarda tres organitzacions internacionals més en la roda de premsa posterior: Andorra hauria de derogar el delicte contra el prestigi de les institucions (article 325) i, a més, hauria de revisar tots els articles del Codi Penal que estan relacionats amb la difamació per adaptar-los als estàndards europeus. I és que segons la representant d’Amnistia Internacional, Mònica Costa, sota l’empara de l’article 325, “el que es fa és protegir les autoritats i evitar la crítica legítima de les activistes”.

Costa ha posat en relleu que amb la seva presència en el judici a Mendoza, les associacions han volgut visualitzar “la importància del que està passant avui a Andorra”. En aquest sentit, ha declarat que la presidenta d’Stop Violències és “una defensora dels drets humans i no ha comès cap delicte” i s'ha mostrat “preocupada” per l’actitud de la fiscalia i perquè s’està “deslegitimant” el treball d’Stop Violències. Costa ha referit que el Principat està inclòs en la quarantena d’Estats que represalien persones i entitats per cooperar amb Nacions Unides en l’esfera dels drets humans. Per això, s'ha mostrat sorpresa, perquè considera que el que va passar a l’ONU el 2019 forma part de la feina habitual d’associacions i entitats que expressen els seus neguits i preocupacions sobre els drets humans. Finalment ha vol emfasitzar, tal com ha detallat la fiscal, que el Govern va denunciar Mendoza perquè “les organitzacions tenim còpia de la denúncia”.

Pel que fa a la interrupció voluntària de l’embaràs, la representant d’Amnistia Internacional ha afegit que independentment de com es resolgui aquest cas, “seguirem preocupades per la prohibició total de l’avortament”. Precisament sobre l’avortament, la representant de Women’s Link Worldwide, Gema Fernández, ha assegurat que contràriament al que diu el Govern, la situació de Mendoza té a veure amb la defensa de l’avortament perquè “la criminalització de l’avortament comporta la criminalització de qui en parla”.

Vanessa Cortés ha reiterat durant la roda de premsa el que ja havia defensat a les portes de la Batllia, que amb aquest judici “no se l’ataca a ella, sinó a la llibertat d’expressió, els drets de les dones i l’avortament”, i que malgrat tot des de l’associació continuaran treballant per la defensa dels drets de les dones i nenes en col·laboració amb organitzacions internacionals. “Han volgut que tinguéssim por i no en tenim”, ha conclòs.