Andorra ha acomplert finalment amb les recomanacions de la Comissió Europea contra el Racisme i la Intolerància (ECRI) apuntades com a prioritàries en el cinquè informe sobre el Principat, adoptat el 6 de desembre de 2016 i publicat el 28 de febrer del 2017. Així ho destaca l'ECRI en l'informe de les conclusions sobre la implementació de les seves recomanacions prioritàries formulades a Andorra, Bòsnia i Herzegovina, Islàndia i Luxemburg, publicat avui, en què es "congratula" que Andorra hagi "implementat les dues recomanacions proposades".

En el cinquè informe l'ECRI reiterava la petició, ja apareguda en anteriors avalunacions, de creació d’un òrgan dotat de competència específica per combatre el racisme, la discriminació racial, la xenofòbia, l’antisemitisme i la intolerància. I ara, un cop les autoritats andorranes li han traslladat que amb la modificació de la Llei de creació i funcionament del raonador del ciutadà en vigor des del novembre del 2017 el Raonador té també aquesta competència, donen per acomplerta aquesta recomanació.

L’altra qüestió considerada prioritària, i que també ja havia estat apuntada en informes anteriors, era la recomanació d’introduir en la legislació “el principi de repartiment de la càrrega de la prova en les denúncies sobre discriminació per motius de raça, color, origen ètnic, nacionalitat, religió, llengua, identitat de gènere i orientació sexual presentades davant dels tribunals civils i administratius”.

En aquest sentit, l'ECRI explica en el seu informe de conclusions que l'executiu li ha traslladat que amb la Llei d'igualtat de tracte i no discriminació aprovada pel Consell General el febrer del 2019 ja preveu aquesta situació, motiu pel qual es "congratula" de la nova legislació i considera que "aquesta recomanació s'ha implementat completament".

Quant a la resta de països de l'informe, l'ECRI considera que Bòsnia i Herzegovina, malgrat els esforços, només ha implementat parcialment la recomanació de reforçar la capacitat institucional de la Institució del Defensor del Poble. Quant a la segona, que feia referència a la necessitat urgent d'acabar amb totes les formes de segregació a les escoles, l'ECRI "no ha rebut cap informació que indiqui que s'han pres mesures" per solucionar la problemàtica.

Per la seva banda, Islàndia ha posat en marxa de forma parcial la recomanació de promulgar una legislació antidiscriminació completa. Així mateix, l'ECRI reconeix els esforços del país per haver apostat per mesures i serveis d'integració per als refugiats. Luxemburg és el darrer país que el Consell d'Europa ha valorat positivament en relació a les dues recomanacions proposades, que tenen a veure amb la implementació d'un pla d'acció d'integració nacional i la creació d'una llei sobre canvis de nom i reconeixement de gènere per a les persones transgènere.