Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment del discurs de la síndica, Roser Suñé, amb motiu del Dia de Meritxell aquest matí al vestíbul del Consell General.
Un moment del discurs de la síndica, Roser Suñé, amb motiu del Dia de Meritxell aquest matí al vestíbul del Consell General.

Andorra diferent, el país de sempre


Escrit per: 
M. S. / Foto: Consell General

“Volem ser una Andorra diferent, per continuar sent l’Andorra de sempre.” Així ho ha assegurat la síndica general, Roser Suñé, en el seu discurs amb motiu del Dia de Meritxell, un discurs, òbviament i igual que el de l’any passat, molt marcat per la pandèmia de la Covid-19 i les seves conseqüències.

I és que per Suñé, per qui “Meritxell és el dia en què ens reafirmem en la nostra voluntat de ser i la projectem cap al futur”, són les èpoques de crisi com les que s’està vivint quan es té “l’oportunitat de reflexionar sobre els valors que com a societat ens són irrenunciables” i també sobre aquells “dels quals ens convé que ens desprenguem”. En aquesta línia, la subsíndica, que ha destacat que si una cosa ha comportat la pandèmia és que “ens ha permès valorar allò que havíem donat per fet”, ha apuntat que “la identitat no és quelcom estàtic i que, sense la necessària adaptació a un món que canvia, que ens ha demostrat que és inestable, estaríem condemnats a desaparèixer”.

Per això, i pel lloc “singular” d’Andorra al món però “alhora obert als altres”, Suñé ha apel·lat al “compromís irrenunciable” de defensar i salvaguardar aquells aspectes que ens fan únics com són “la nostra cultura, la llengua, els nostres costums i les nostres institucions”, així com també “l’entorn, les valls i les muntanyes que han modulat el nostre caràcter més genuí”, un compromís que “hauria de ser del conjunt de la ciutadania” i que “és el deure de les persones que ens trobem aquí, a la seu del Consell General”.

Així mateix, la síndica ha apel·lat directament als joves, a qui ha instat a “sumar”, a “aportar el seu punt de vista”, a “manifestar els seus neguits” i a “reivindicar les seves aspiracions”, i ha destacat que els qui avui ocupen responsabilitats institucionals “no podem ignorar la veu d’aquells que heretaran el futur que estem dibuixant”. En aquest sentit, Suñé, que en manifestacions posteriors al discurs ha revelat que havia volgut fer menció específica d’aquest col·lectiu perquè “ha patit la pandèmia amb unes conseqüències específiques”, ha assegurat que “només una societat que sap connectar les generacions entre elles té possibilitats d’avançar en el camí complex del segle XXI”.

Al llarg del discurs, Suñé ha apel·lat també en més d’una ocasió a la unitat i la solidaritat, claus per fer front a situacions com les generades arran de la pandèmia, i ha assegurat que, com a poble, “ja ens podem sentir orgullosos de l’esperit solidari que hem demostrat i seguim demostrant cada dia”. A més, la síndica, que ha remarcat que “el que determina el caràcter d’un poble no són les circumstàncies que li ha tocat viure, sinó la manera de fer-hi front”, ha mostrat el seu convenciment que, com a societat, “som més forts del que érem el mes de març de l’any passat perquè avui coneixem millor les nostres febleses”.

Suñé ha destacat també que la solidaritat del país “no queda circumscrita a les nostres fronteres”, i ha fet una menció específica a la situació d’Afganistan reclamant “respecte per als drets humans en aquell país”, especialment “vers les dones i les nenes”.

La síndica no ha volgut acabar el discurs sense unes paraules d’“escalf” i “suport” per a totes aquelles persones que “han patit amb més cruesa els efectes de la pandèmia”, així com unes paraules per “agrair l’esforç del conjunt de la ciutadania en uns moments tan difícils” i la tasca del personal sanitari, que “s’ha deixat la pell tots aquests mesos”, a la vegada que ha desitjat a tot el col·lectiu escolar “un molt bon curs”. Suñé ha recordat també que al llarg de la seva història el país ha superat l’adversitat aferrant-se al lema Virtus Unita Fortior, que és a la vegada tota una declaració d’intencions: “avancem plegats, sense deixar ningú enrere, perquè units som més forts, som més grans”.

Discurs institucional i la mirada posada ja al debat d’orientació

Els grups parlamentaris han coincidit a l’hora d’assenyalar el caràcter “institucional” del discurs de la síndica a la vegada que han interpretat des d’òptiques diferents les apel·lacions a la solidaritat i la unitat. 

Pel president demòcrata, Carles Enseñat, que ha destacat també les referències a la situació de les dones i nenes a l’Afganistan i als agraïments al personal sanitari, la crida a la unitat “és essencial perquè és aquesta unitat la que fa avançar el país”. En una línia similar s'ha manifestat el president liberal, Ferran Costa, que ha remarcat la referència a “d’allà on venim”, que és el que “ens dona aquesta resiliència com a poble per afrontar períodes durs i difícils com ha estat la pandèmia”, i a la vegada, “posar en relleu aquests elements d’esperança de poder-nos en sortir i de poder afrontar com a poble els reptes que tenim al endavant”.

Precisament, en relació amb els reptes, el president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, que ha incidit també en la menció de l’Afganistan i ha destacat el caràcter de “fer pinya” que té el país,  ha apuntat que “hem de ser una mica més atrevits i valents per fer petits canvis”, o grans si és el cas, que “portin el país a una nova situació”, que tant des del punt de vista econòmic com social i de l’Estat del benestar “ens permetin avançar com a país”.

Des de Terceravia+Unió Laurediana+Independents, Josep Pintat ha comentat l’apel·lació a la solidaritat i a la unitat per afrontar els reptes, si bé ha incidit que aquests reptes “tampoc s’han posat sobre la taula i són els mateixos que teníem abans i durant la pandèmia”. En aquesta línia, Pintat, que ha reiterat el tarannà “constructiu com ha estat sempre” que tindrà el seu grup aquest nou curs, ha apuntat que “haurem de veure com s’incardina i quines són les propostes” per a aquesta nova etapa, tot i que ha augurat que “no serà un camí senzill perquè la part econòmica tindrà el seu impacte”.

Des del Partit Socialdemòcrata, Pere López ha passat de puntetes per un discurs de la síndica “molt pla” i “molt suau” sobre el qual “no hi ha massa cosa a dir”, i ha apuntat a la setmana vinent, que “es presenta molt important amb el debat d’orientació política”. En aquest sentit, i tenint en compte que “tot i que des de la màxima prudència es podria dir que la part més complicada de la crisi de la Covid ja hauria passat”, López ha destacat que “arriba el moment en què el Govern posi damunt la taula les veritables solucions pels problemes que té el país, els problemes que tenen les famílies amb el cost de la vida i, evidentment, la qüestió de l’habitatge”. Així, ha assegurat que el seu grup “ha estat treballant i preparant” el debat d’orientació, on “presentarem propostes i la visió de cap on ha de tirar el país”.

Andorra
diferent
país
sempre
Comentaris: 1

Comentaris

Nra Sra de Meritxell si us plau fes alguna cosa perquè el sense sentit governa!

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic