Andorra Digital, fins ara integrada a la fundació Andorra Recerca i Innovació, passarà a ser una societat pública però de dret privat, amb el mateix Govern i Andorra Telecom com a socis. La constitució de la nova parapública, que requerirà una aportació de capital inicial de 60.000 euros, el 75% aportat pel Govern i l’altre 25% per Andorra Telecom, no comportarà cap canvi evident per al ciutadà, ni tampoc un increment de recursos humans ni econòmics, segons ha assegurat el ministre de Funció Pública i Transformació Digital, Marc Rossell. Ara bé, sí que permetrà dedicar els esforços a aconseguir l’adaptació i l’evolució digital en termes de país, assolir els objectius definits de cara al 2030 i fer-ho plegats amb un soci tecnològic clau com és Andorra Telecom. 

El Govern va aprovar el projecte de llei corresponent en la sessió de dimecres passat i preveu entrar-lo a tràmit parlamentari “en un breu termini”. Es tracta d’un “pas més en l’impuls de la transformació digital” del país, un pas “natural i necessari”, segons Rossell, i que respon al mandat del Consell General que demanava avaluar la idoneïtat de crear una única entitat encarregada de la digitalització i que inclogui també l’Agència Nacional de Ciberseguretat (ANC-AD). De fet, la nova societat la integrarà. 

L’estudi fet, segons el titular de Transformació Digital, mostra com cada país té un model propi i ha avançat a diferents velocitats pel que fa a la digitalització, però sí que “el model dominant és el d’una parapública” per centralitzar les qüestions de digitalització, de tal manera que es va “concloure que era idoni constituir una societat”, impulsada i governada per l’Executiu, que és qui defineix les prioritats i les iniciatives que s’han de desenvolupar. 

Es proposa ara fer el pas després que Andorra Digital es creés el 2020, quan només el 5% dels tràmits es podien fer en línia, i emmarcada en el full de ruta Horitzó 2023, i que al llarg d’aquest temps s’hagi, “a poc a poc, anat constituint l’ecosistema necessari per a la transformació digital”, amb la constitució de l’ANC-AD, l’Agència de la Intel·ligència de la Dada, el bus d’interoperabilitat i el Centre de Benestar Digital.

Avantatges
Amb el canvi de ser part de la Fundació Privada del Sector Públic Andorra Recerca i Innovació a ser societat es mantindrà l’estructura interna, no hi haurà canvis ni en el pressupost ni en la gestió d’Andorra Digital, segons ha subratllat Rossell. Però alhora tindrà avantatges. Es reforçaran els que aporta l’estructura actual −una governança professionalitzada, sòlida i àgil; capacitat de fomentar l’ecosistema d’aliances amb socis institucionals i tecnològics amb benefici directe per a la societat; i estructura operativa eficient amb una important xarxa de col·laboradors externs− i s’afegirà una major cobertura de necessitats tecnològiques transversalment amb visió de país; la capacitat de donar serveis a les entitats públiques del país; crear economies d’escala i eficiència operativa, i possibilitat de participació publicoprivada. En definitiva, donarà “un nou impuls a la transformació digital”.

Així mateix, el text estableix la possibilitat de crear un comitè d’experts, avui inexistent, en què podran seure empreses i entitats del sector per a donar una visió global de cap a on es va a escala mundial en l’àmbit de la digitalització, i així prendre millors decisions, com ja es té signat amb Google i Microsoft.


Repunt de la ciberdelinqüència “habitual” a l’estiu
“És feina de l’ANC-AD d’estar preocupada i alerta davant els atacs de ciberseguretat”, tal com reconeixia el ministre de Funció Pública i Transformació Digital, Marc Rossell, durant la presentació del Projecte de llei de creació de la societat pública Andorra Digital, SA, però també és veritat que a l’estiu és més “habitual” que hi hagi repunts de la ciberdelinqüència, com també passa amb amb la física. Segons Marc Rossell, s’aprofiten que “és moment de vacances i que la gent està més distreta” per incrementar la seva activitat. Així explicava el pas del nivell d’alerta fins al “molt alt” i desmentia que sigui fruit que els ciberdelinqüents hagin vist a Andorra més facilitat per accedir a dades que en d’altres països. De fet, “els atacs són els mateixos que a altres països europeus” i “s’han pres mesures”, ha tranquil·litzat el responsable de Transformació Digital. 

En aquest sentit, ha detallat que s’estan fent reunions amb “entitats essencials” del país (SAAS, Andorra Telecom, FEDA, i altres organismes i empreses públics i privats que disposin de dades o puguin ser essencials per al correcte funcionament del país) per fer un seguiment de les activitats i poder reaccionar efectivament enfront dels atacs. Així mateix, també s’ha teixit una col·laboració entre Andorra Telecom, la Policia i l’Agència Nacional de Ciberseguretat per “ser molt més efectius” davant les sospites de ciberatacs.

Crear l’ANC-AD “va ser un encert”, ha sentenciat Rossell, que ha afegit que des de l’entitat s’ha sabut crear un ecosistema important amb les entitats essencials. “La col·laboració que s’ha teixit amb la Policia i Andorra Telecom permet prevenir i ser més reactius”, ha conclòs el ministre de Funció Pública i Transformació Digital.