La reunió que ahir al matí va mantenir el cap de Govern, Antoni Martí, amb el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, va tenir com a tema central el conveni de no doble imposició (CDI), per a la redacció del qual s’iniciaran negociacions d’“immediat”.

Així, en acabar la trobada entre tots dos mandataris, que va tenir lloc a la Sala Tàpies de l’edifici del Consell de Ministres del complex de la Moncloa, Martí va indicar que les converses entre els dos Estats per assolir aquest acord començaran “des d’ara”, i en un primer moment es portaran a terme directament amb Presidència del govern espanyol.
Els temes econòmics van centrar també bona part de la conversa entre els dos mandataris. El cap de Govern va manifestar que a la reunió, que es va desenvolupar “en un ambient distès i caracteritzat sobretot per la sinceritat”, Rajoy va explicar les mesures d’ajustament que està portant a terme l’executiu espanyol. Per la seva banda, Martí va donar a conèixer al seu homòleg les reformes que està fent en aquests moments Andorra per obrir la seva economia i els esforços per implementar el nou marc fiscal.
El ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, va qualificar ahir, durant la roda de premsa posterior al consell de ministres en la qual va actuar com a portaveu, de “molt bona notícia” el fet que de manera imminent s’iniciï la negociació del CDI amb Espanya “i que el senyor Rajoy hagi elevat al rang de prioritat aquesta negociació amb Andorra”. Saboya va explicar que, en una primera fase es definiran les grans línies i els conceptes bàsics del conveni, que tal com s’ha fet amb França parteix de la base del model de l’OCDE, i posteriorment s’entrarà en els detalls del text. La voluntat del Govern és que l’acord amb Espanya es pugui assolir “al més aviat possible”, malgrat que segons va dir Saboya és “molt difícil aventurar calendaris”.
El ministre d’Exteriors va ressaltar també que França hagi anunciat recentment a través de la representant del copríncep francès que procedirà properament a la signatura del CDI rubricat amb Andorra. A la reunió entre Martí i Rajoy també es va parlar del conveni trilateral i es va acordar buscar “mecanismes” que facin que hi hagi més agilitat a l’hora de la seva aplicació per part dels funcionaris espanyols.

Bones relacions bilaterals
 Tots dos mandataris es van felicitar també durant la reunió per les bones relacions bilaterals que hi ha entre els dos estats, i de l’excel·lent cooperació existent en els diferents organismes multilaterals. En aquest sentit, Martí va aprofitar per agrair el fet que les obres de la carretera N-145 es desbloquegessin i ara es desenvolupin a bon ritme arran de la trobada del ministre d’Economia i Territori, Jordi Alcobé, amb la seva homòloga Ana Pastor, atès que aquesta infraestructura és considerada vital per a Andorra.
El cap de Govern també va agrair la col·laboració espanyola pel que fa al procés d’acostament a la Unió Europea (UE) a través de la seva representació permanent a Brussel·les, i especialment el suport amb motiu de la visita del grup de treball de l’EFTA a Andorra el passat mes de juny. Martí va confirmar també que assistirà a la Cimera iberoamericana que se celebrarà a la ciutat de Cadis el 16 i 17 de novembre.