Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la trobada d'avui a Brussel·les.
Un moment de la trobada d'avui a Brussel·les.

Andorra i la UE avancen en temes veterinaris i del clima


Escrit per: 
Redacció / Foto: Govern d'Andorra

Andorra i la Unió Europea han continuat avui les negociacions de l’acord d’associació, aquesta vegada ja davant del nou equip negociador que es troba al capdavant del dossier d’Andorra, Mònaco i San Marino. La trobada, que per primer cop en dos anys s'ha fet en format semipresencial amb una part de la delegació andorrana desplaçada a Brussel·les, s'ha tancat amb avenços en els annexos debatuts i ha servit per fixar les prioritats de la negociació pel 2022.

Segons s'ha informat mitjançant un comunicat, s'ha avançat en la represa de la normativa de l’annex I sobre aspectes veterinaris i fitosanitaris i en les adaptacions relatives a l’annex XX relatiu al clima. La reunió ha permès també continuar la conversa entorn a diversos capítols de l’annex II relatiu a les normes tècniques dels productes, uns debats que hauran de continuar en sessions posteriors.

Pel que fa a les prioritats de la negociació per enguany, Landry Riba, cap negociador andorrà, i Nicolas Von Lingen, cap de la Unitat Espai Econòmic Europeu, Suïssa i Microestats en funcions, han refermat la voluntat inequívoca de totes dues parts d’avançar substancialment en la negociació de l’acord. “L’acord és un instrument indispensable per a la diversificació econòmica, ja ho era abans de la pandèmia, però això és encara més cert actualment”, ha recordat Riba als seus interlocutors. El secretari d’Estat d'Afers Europeus ha afegit que és prioritari iniciar el debat sobre els dossiers més importants i polítics per Andorra durant aquest semestre.

Von Lingen ha volgut enviar un senyal clar de la Comissió Europea d’avançar en la negociació d’aquest acord. Ha coincidit amb Riba que el traspàs a la Comissió permet mantenir l’anàlisi tècnic que s’ha estat efectuant fins ara, i que seguirà sent responsabilitat de les direccions generals de la Comissió, tot afegint una perspectiva més política a la negociació.

El calendari del primer semestre 2022 seguirà com estava previst amb una sessió al maig i una altra al juny durant les quals totes dues parts esperen tractar la lliure circulació de persones i altres temes polítics de la negociació. En paral·lel, en les pròximes setmanes tindrà lloc una trobada entre Riba, i el vicepresident de la Comissió, Maroš Šefčovič. Així mateix, també hi haurà una visita a Andorra del grup de treball del Consell de la UE a l’Associació Europea de Lliure Comerç al Consell de la UE (7 i 8 d’abril).

Andorra
ue
avancen
temes
veterinaris
clima

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte