Andorra és favorable que Palestina pugui esdevenir membre de ple dret de l’Organització de les Nacions Unides. Així ho va manifestar ahir al vespre davant l’Assemblea General de l’ONU la representant permanent del Principat a l’organització internacional, Elisenda Vives, en una sessió convocada arran del vet dels Estats Units en el Consell de Seguretat del 18 d’abril passat, on es debatia una resolució en aquest sentit.

Tot i el posicionament expressat al plenari de les Nacions Unides, la ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, ha volgut deixar clar avui que això “no vol dir que estiguem disposats immediatament a reconèixer Palestina com un Estat”, i en aquesta línia ha assegurat amb fermesa que “no ens hem plantejat encara el reconeixement bilateral de Palestina com a Estat”.

Interpel·lada sobre els moviments i iniciatives impulsades per alguns països europeus, entre els quals Espanya, per accelerar el reconeixemenat de Palestina, la titular d’Afers Exteriors ha explicat que “estem seguint la situació de molt a prop” i que es té constància que “Espanya està disposada mot ràpidament a reconèixer Palestina com Estat” i que també hi ha altres països, com és el cas d’Irlanda i Eslovènia per exemple, que “ja s’han posicionat”.

Tor, que ha insistit que “no hem pres encara cap posició en aquest sentit”, ha precisat que s’està “estudiant” i “examinant els pros i contres” d’un eventual posicionament, si bé ha remarcat que “ens dona la impressió que en el context actual, de guerra i en el qual l’autoritat palestina és molt feble, potser no seria el millor moment”.

Tornant a l’Assemblea General de l’ONU de dimecres, Tor, que ha qualificat la jornada de “dia important”, ha recordat que Andorra ja va “condemnar amb molta fermesa els atacs del 7 d’octubre passat contra Israel”, i també la demanda que “s’alliberin tots els hostatges”. Així mateix, ha defensat l’“emfàsi” que es posa “en la necessitat que s’arribi a una solució d’aquest conflicte a través del diàleg”. I, de la mateixa manera que hi coincideixen “molts estats”, per Andorra “només es pot arribar a una solució si es parla de dos Estats”, ha assegurat la ministra, que ha remarcat que “per això l’entrada de Palestina com a membre de ple dret de les Nacions Unides és important”.

D’altra banda, i en relació amb les crítiques d’aquells que consideren que amb els seus posicionaments Andorra s’està allunyant de la seva tradicional neutralitat, Tor ha recordat que “neutralitat no vol dir indiferència”, i ha defensat que davant conflcites de “dimensió global” i amb “conseqüències a nivell internacional”, Andorra “no pot continuar indeferent i s’ha de posicionar”. 

La majoria de l’arc parlamentari, a favor de Palestina a l’ONU
La majoria de l’arc parlamentari s'ha posicionat favorablement a la postura adoptada pel Govern en relació amb el reconeixement de Palestina com a membre de ple dret de l’Organització de les Nacions Unides (ONU), i només Andorra Endavant ha expressat el seu desacord.

Tant des de la majoria demòcrata com des dels grups de l’oposició Concòrdia i Socialdemòcrata s'ha aplaudit el gest i s'ha assenyalat que podia suposar un pas endavant cap a la solució del conflicte. Així, el president del grup Demòcrata, Jordi Jordana, ha assegurat que “compartim la posició del Govern” i ha valorat que més enllà del gest “s’ha d’afavorir totes les mesures possibles perquè es pugui realment arribar a una solució a aquest conflicte”, que és un tema que “ens preocupa a tots per les víctimes que hi ha i el drama humà”. Així, ha conclòs qualificant “d’adequades” les mesures del Govern “perquè es pugui trobar una solució al conflicte”. 

Des de Concòrdia, el president del grup, Cerni Escalé, ha subratllat que “els greus problemes que afronta el nostre país”, com els relacionats al creixement sostenible i al cost de la vida, “no ens han de fer oblidar les problemàtiques globals”. En aquest sentit, ha posat en relleu la “responsabilitat” que té Andorra com a Estat i membre de ple dret de l’ONU. Així mateix ha recordat com l’entrada d’Andorra a les Nacions Unides “va ser la mostra definitiva de la independència i sobirania andorranes”, i “hem de voler el mateix per a altres països sense Estat que estan vivint, en el cas de Palestina, situacions deplorables de menysteniment dels drets humans”, ha afegit Escalé. “Nosaltres pensem que el vot andorrà ha estat en el bon sentit i acompanya la majoria de la comunitat internacional i els nostres aliats”, ha conclòs el líder de Concòrdia.

De la mateixa manera, la presidenta suplent del grup parlamentari socialdemòcrata, Susanna Vela, ha exposat que consideren que “part del problema es pot solucionar reconeixent Palestina com a  Estat”. En aquest sentit, la socialdemòcrata ha assenyalat que “fa anys que se’n parla i ja veiem la complicació que està tenint el conflicte”. Per això, “més que mai” es considera important el gest de l’ambaixadora a les Nacions Unides, que suposa “un pas més per reconèixer Palestina finalment” i pot servir perquè “aquells països que tenen més dificultats o més dubtes a fer-ho puguin animar-se en veure que bona part de l’assemblea està per aquest reconeixement de Palestina”.

Només Andorra Endavant ha expressat desacord. “Pensem que el que s’ha de fer és conservar la nostra neutralitat, i malauradament en molts temes actualment estem perdent la nostra neutralitat”, ha defensat la presidenta d’AE, Carine Montaner, que ha afegit que els conflictes internacionals “són complexos” i Andorra “com a petit país ha de ser neutral i conservar la seva filosofia històrica”. I en aquest punt ha demanat “recordar el Manual Digest”, que al seu parer “l’oblidem”.