Andorra s’ha adherit al Conveni de la Haia sobre el reconeixement i l’execució de sentències estrangeres en matèria civil o comercial. El conveni ofereix seguretat jurídica i previsibilitat respecte a si, i en quina mesura, una sentència dictada per un tribunal d’un Estat contractant serà reconeguda i executada en un altre estat contractant. Així, amb aquesta adhesió també es redueixen els riscos, les despeses judicials i els terminis que normalment s’associen al reconeixement i l’execució de les sentències a l’estranger, alhora que millora l’accés efectiu a la justícia i facilita el comerç multilateral, la inversió i la mobilitat facilitant la circulació de les sentències estrangeres entre els estats contractants.

L’ambaixador d’Andorra als Països Baixos, Vicenç Mateu, ha dipositat aquest dimarts l’instrument d’adhesió en un acte al ministeri d’Afers Exteriors dels Països Baixos, el pas definitiu perquè Andorra esdevingui part al conveni i, per tant, el text entri en vigor l’1 de juny del 2026. La cerimònia institucional, ha comptat amb la participació de la Conferència de la Haia de Dret Internacional Privat (HCCH), així com de representants de la Divisió de Tractats i del departament d’Europa del ministeri neerlandès.

Durant la seva intervenció, l’ambaixador Mateu ha destacat que l’adhesió d’Andorra a aquest Conveni suposa “un pas natural que reflecteix el compromís del nostre país amb la cooperació judicial internacional, la seguretat jurídica i la confiança mútua entre estats”. També ha subratllat la importància d’aquest instrument jurídic internacional com a eina per “garantir una base clara i previsible per al reconeixement i l’execució de sentències civils i comercials entre estats”, i per “afavorir l’accés a la justícia, reduir la incertesa jurídica i promoure el comerç i la inversió internacional”.

L’adhesió a aquest conveni és una conseqüència lògica de la participació del Principat en la Conferència de la Haia i de la voluntat de beneficiar-se de les eines i els treballs que s’hi desenvolupen. A més, permet dotar-se d’un instrument jurídic de dret internacional privat de cooperació judicial internacional en matèria de reconeixement i execució de sentències estrangeres.

El text va ser aprovat pel Govern el 26 de juny passat i, el 7 de novembre, pel Consell General.