La ministra d’Afers Exteriors, Imma Tor, ha aprofitat la seva participació en la 134a sessió del Comitè de ministres del Consell d’Europa, que se celebra aquest dimecres a Luxemburg i que compta amb la participació dels 46 estats membres, per signar el Conveni europeu per a la protecció de la professió d’advocat, segons ha informat l'executiu.

Aquest instrument jurídic, el primer tractat internacional en aquest àmbit, té per objectiu garantir que els advocats puguin exercir la seva professió amb independència i seguretat, lliures de qualsevol forma d’obstrucció, intimidació o ingerència indeguda. La signatura d’aquest Conveni del Consell d’Europa per a la protecció de la professió d’advocat s’emmarca en la voluntat d’Andorra de continuar promovent i protegint l’estat de dret i el bon funcionament de la justícia.

D'altra banda, en la seva intervenció, la ministra ha refermat el compromís d’Andorra amb els principis fonamentals del Consell d’Europa: la democràcia, els drets humans i l’estat de dret. Així, Tor ha citat el cap de Govern, Xavier Espot, en reafirmar que “davant les temptacions actuals de l’unilateralisme i el retrocés evident en el respecte dels drets humans, de l’estat de dret i de la democràcia, hem de mantenir-nos mobilitzats i fidels a les nostres conviccions”. En aquest sentit, ha reiterat el “ple suport” d’Andorra a la sobirania i integritat territorial d’Ucraïna, així com al seu dret a una pau justa i duradora, basada en el respecte del dret internacional.

Andorra ha anunciat una contribució voluntària al Pla d’acció per a Ucraïna, amb una atenció especial al suport a la missió de l’enviada especial del secretari general sobre la situació dels infants. També ha donat suport al Registre de Danys i a la creació d’un Tribunal especial per al crim d’agressio.

La ministra, en la seva al·locució, també ha posat en relleu el compromís del Principat en la lluita contra la desinformació i les ingerències estrangeres, tot destacant la importància de l’Any Europeu de l’Educació per a la Ciutadania Digital, en el qual Andorra participa activament.

En l’àmbit mediambiental, ha reiterat el suport d’Andorra a l’acció del Consell d’Europa en la protecció del medi ambient a través del dret penal, tenint en compte la vulnerabilitat del país com a estat de muntanya.

Finalment, la ministra ha felicitat la presidència luxemburguesa per l’ambició dels resultats assolits, especialment en matèria mediambiental, i ha expressat el suport d’Andorra a les prioritats establertes per la propera presidència maltesa, amb una atenció especial als drets dels infants i de la joventut.

Amb aquesta participació activa, Andorra referma, un cop més, el compromís ferm amb el multilateralisme i amb els valors que comparteixen els estats membres del Consell d’Europa.

En la 134a sessió del Comitè de Ministres del Consell d’Europa els ministres han abordat el paper de l’Organització en el nou context geopolític com a defensora de la seguretat democràtica, en particular en relació amb la seva gestió de suport a Ucraïna i amb el Nou Pacte Democràtic per a Europa; així com amb la seva tasca en matèria de medi ambient, en aplicació de la Declaració de Reykjavik (adoptada durant la cimera de caps d’Estat i de Govern del 2023). Els ministres, entre d’altres qüestions, també han tractat sobre la cooperació entre el Consell d’Europa i la Unió Europea. La reunióanual s’ha clos amb el traspàs de la presidència del Comitè de Ministres dels propers sis mesos a Malta.

En paral·lel, la reunió a Luxemburg també ha servit per mantenir trobades bilaterals amb els ministres d’Afers Exteriors de Liechtenstein, Islàndia, Dinamarca, Mònaco i San Marino i els secretaris d’Estat d’Àustia i República Txeca per abordar temàtiques i projectes comuns.