Diari digital d'Andorra Bondia
El monopoli d’Andorra Telecom és un dels capítols més delicats de les negociacios per l’acord d’associació.
El monopoli d’Andorra Telecom és un dels capítols més delicats de les negociacios per l’acord d’associació.

Andorra Telecom proposa quinze anys de monopoli i revisions quinquennals


Escrit per: 
A. L. / Foto: Facundo Santana

L’operadora confia a convèncer la Comissió Europea i dona per fet que caldrà un regulador de telecomunicacions.

La cita és a finals de mes a Brussel·les. Serà en la tornada a la visita que el vicepresident de la Comissió Europea, Maroš Šefčovič, va girar a mitjans octubre. Se li va plantejar aleshores i a grans trets la posició andorrana en matèria de telecomunicacions, i el que toca ara és entrar al detall del que seria una situació excepcional en el si de la Unió Europea: el monopoli d’Andorra Telecom. Segons fonts de l’operadora, la proposta andorrana consisteix a mantenir el monopoli per un període inicial de quinze anys i revisar-lo després amb periodicitat quinquennal.

Els arguments que esgrimeixen per avalar aquesta posició parteixen d’un model que “funciona”, com demostra segons ells i entre d’altres aspectes el fet que la fibra òptica arriba a totes les llars andorranes des de fa quatre anys, quan l’objectiu per a alguns països de la UE és que la fibra estigui disponible en el 70% de les llars en el termini de quatre anys: “La diferència és abismal, i no és gens evident que amb competència ho hauríem aconseguit, més aviat el contrari”. El nivell d’inversió és també un altre punt fort a favor de la posició andorrana, amb una partida per al 2023 que s’enfila als 24,4 milions, més d’una quarta part dels ingressos estimats per al curs que ve. “Ara podem estar segurs que tindrem  el 6G i el 7G, però amb competència no està gens clar que poguéssim permetre’ns un 8G”.

En aquest primer període de quinze anys li seguirien revisions quinquennals per avaluar l’evolució del mercat a partir de paràmetres com ara la població, els preus o la inversió: “Potser no hi pot haver dos operadors en un territori de mil habitants, perquè econòmicament no és viable, en un d’un milió la competència és molt saludable”. Entremig hi ha una àmplia zona d’ombra, i Andorra se situa, en opinió de l’operadora, en la zona baixa. “Una altra cosa seria si mai arribéssim als 200.000 o 300.000 habitants, però de moment no és el cas”.

Regulador i ‘roaming’
El cert és que quan a l’octubre es van esbossar aquests arguments la delegació europea va “arrufar el nas”. Però des d’Andorra Telecom es confia a convèncer-los, en aquesta nova ronda, de la singularitat andorrana. Un dels punts forts serà la unanimitat que suscita el manteniment del monopoli, d’una banda entre tècnics i polítics, i de l’altra al Consell General, on totes les forces li donen suport, argumenten des d’Andorra Telecom. De moment es respira optimisme, però des de l’operadora s’és conscient que les telecomunicacions són un paquet important, però no l’únic de les negociacions de l’acord d’associació, i que es podria donar el cas que en totes les altres matèries s’arribés a un consens i quedés pendent només el serrell de les telecomunicacions: “En aquest escenari, podríem ser el preu a pagar per a un bon acord, però no creiem que hi arribem”.

El que sí que tenen clar és que abans o després, i amb o sense competència, caldrà instaurar un ens regulador similar a la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions espanyol, a l’Arcep francesa i a l’Afcom italiana, i que en matèria de roaming com ja s’havia dit, es pactarà un període transitori de deu anys, similar al que van aplicar els països membres de la UE per arribar a la fórmula “roaming like at home”, és a dir, que els ciutadans d’un país de la UE paguin a qualsevol altre país de la UE el mateix que pagarien a casa. Serà un cop dur, perquè els ingressos per roaming fregaran l’any que ve els 19 milions, la quarta part del total. Però tindrem marge per adaptar-nos-hi.

Andorra Telecom
quinze anys
monopoli
revisions quinquenals

Compartir via

Comentaris: 2

Comentaris

No crec que acceptin un monopoli, ja podeu anar asimilant que moltes coses canviaràn i ja veurem si per millor o pitjor. Podiem haver continuat com a Suïssa però com tenim els governants que tenim, que no saben el que fan, ara ens vindran gallufes per tot arreu
NO al monopoli de Andorra telecom! Ja està durant massa la comèdia de un sol operador a Andorra. Andorra telecom es la companya mes cara que hi ha a Europa! I això a de canviar. El que passe es que aquests buitres ja saben que si entren altre operadores Andorra telecom te els dies comptats, ja que son molt pèssims comparats a la competència

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte