Dures de pelar els han sortit al Consell Comarcal de l’Alt Urgell les treballadores familiars, que s’estan oposant amb totes les armes disponibles a la pretensió d’externalitzar el servei i que passin a formar part de la plantilla de l’empresa Sumar. L’última–però segurament no la darrera– instància a la qual s’han adreçat és l’Oficina Antifrau de Catalunya, perquè examinés el procediment de compra d’una acció de la societat per part de l’ens comarcal. Si bé Antifrau arxiva la denúncia, per no trobar indicis de comportaments corruptes ni fraudulents, segons destaca en la resolució emesa, sí que es remet a una sentència recent del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per advertir que “aquest sistema de gestió directa associativa, triat pel CCAU restringeix i falseja la lliure competència”.
Antifrau dona resposta a la denúncia presentada per la comissió de possible fets irregulars per part del Consell Comarcal de l’Alt Urgell (CCAU) relacionats amb la compra, per part de dit ens, d’una participació de l’empresa Sumar a la Diputació de Girona; amb l’objectiu d’adjudicar a Sumar la concessió del servei d’atenció a domicili, al·legant que dita empresa és mitjà propi del Consell Comarcal. “En el cas que ens ocupa, el CCAU va procedir a l’adquisició, amb caràcter previ a l’encàrrec, d’una participació del capital social de SUMAR, per la qual cosa, amb independència del percentatge que aquestes participacions suposen sobre el capital social, li va comportar passar a integrar-se com a soci de l’entitat i també nomenar representant en la Junta General de Socis i en el Consell d’Administració”, recull el text de la resolució. Prossegueix apuntant que “no obstant això, cal tenir en compte la recent sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que considera una adjudicació similar, a la mateixa empresa Sumar, un frau de llei, per evitar l’aplicació de la normativa de contractació pública i, alhora, provocar un dany a la competència”.
Per tant, infereix, “aquesta Oficina Antifrau considera que dita sentència és extrapolable al cas que ara ens ocupa en el sentit que aquest sistema de gestió directa associativa, triat pel CCAU, restringeix i falseja la lliure competència”.
Tot i això, matisa la resolució, “certament, ni el Tribunal Català de Contractes del SectorPúblic ni el Tribunal de Justícia de la Unió Europea semblen compartir les consideracions del TSJC en tant que admeten la possibilitat d’un control anàleg col·lectiu sobre un mitjà propi sempre que hi hagi una participació, ja sigui en el capital com en els òrgans de direcció”.
Finalment, conclouen des d’Antifrau, han d’advertir “que en l’anàlisi dels fets analitzats no s’aprecia l’existència de conductes de tipus corruptiu o fraudulents, pròpies de l’àmbit d’actuació d’aquesta Oficina”, però puntualitzen que “en tot cas, la utilització controvertida de la mercantil Sumar com a mitjà propi del CCAU planteja una evident qüestió de legalitat ordinària”.
Com dèiem, es tracta d’un recurs més de les batalladores treballadores familiars (del Servei d’Atenció a l’Entorn Domiciliari, segons l’última denominació) des que el novembre passat les informessin que serien subrogades a Sumar a partir de febrer d’enguany (cosa que no s’ha materialitzat). Entre altres instàncies, van recórrer a la Comissió de Garantia d’Accés a la Informació (GAIP), que es va solucionar amb una estirada d’orelles al Consell Comarcal.