Diari digital d'Andorra Bondia

ApC es va gastar tres vegades més que el PS en la campanya


Escrit per: 
Redacció


Andorra pel Canvi (ApC) es va gastar tres vegades més que el Partit Socialdemòcrata (PS) i una vegada i mitja més que Coalició Reformista (CR) durant la campanya de les passades eleccions al Consell General, celebrades l’abril del 2009.

Així es posa en relleu en l’informe del Tribunal de Comptes, que Sindicatura ha admès a tràmit i ha publicat al Butlletí del Consell General. Ara el text serà tramès a la comissió legislativa de Finances i Pressupost.
L’informe del Tribunal de Comptes assenyala que ApC va ser la formació que més diners es va gastar en les passades eleccions. Concretament, les despeses declarades, tant per la llista nacional com per les parroquials, pugen a 418.259,58 euros. D’aquestes, les despeses validades pel Tribunal han estat 386.386,14 euros.
De la seva banda, CR va declarar unes despeses de 293.598,61 euros, dels quals 285.052,55 han estat validats pel Tribunal. A efectes comptables, cal tenir present que la candidatura d’Independents d’Ordino no està inclosa en els comptes de CR.
En tercer lloc pel que fa a la despesa se situa el Partit Socialdemòcrata, que va declarar  haver-se gastat 136.565,41 euros, dels quals 136.184,48 han estat validats. A molta distància d’aquests tres partits, se situen els Verds d’Andorra, amb unes despeses declarades de 23.362,51 euros, que ha validat pel Tribunal.

El Tribunal de Comptes, basant-se en els números presentats per les diverses formacions, fa una previsió de les subvencions que se’ls atorgarà, tenint en compte el nombre de vots i escons obtinguts en els comicis.
Així, els Verds rebrien 9.270 euros, el Partit Socialdemòcrata 134.870, Andorra pel Canvi 53.660 i Coalició Reformista 97.390. Amb aquestes xifres sobre la taula, es posa en relleu que el qui més ha ajustat les despeses i a qui més rendibles sortiran els comicis és el Partit Socialdemòcrata, seguit a gran distància de Coalició Reformista i d’Andorra pel Canvi, que és qui més ha gastat però qui menys subvenció rebrà.
En vista d’aquests números, el PS recuperaria el 98,75% dels diners invertits en la campanya, CR rebria el 33,17% del que va aportar i Andorra pel Canvi percebria el 12,83%.

Així mateix, el Tribunal ha volgut deixar constància en l’informe que la candidatura d’Unió Nacional de Progrés (UNP) no ha facilitat cap mena de comptabilitat ni documentació.
Pel que fa a la resta de candidatures, el Tribunal constata que en general respecten els principis generals de comptabilitat, tot i que assenyala que hi ha una gran disparitat entre elles a l’hora de presentar els comptes. I per això, a falta d’una regulació específica recomanen fer servir el Pla general de comptabilitat pública.
L’informe especifica que la majoria de candidatures no han tingut aportacions de fons de particulars, tot i que de les tres que n’han rebut, en dos casos s’ha detectat tres imposicions que no han pogut ser degudament justificades. Igualment, la majoria d’entitats financeres i empreses que van fer aportacions econòmiques en van informar el Tribunal de Comptes.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte