Diari digital d'Andorra Bondia

ApC no donarà suport al pressupost 2011 si no inclou els resultats del pacte


Escrit per: 
Agències

El president del grup parlamentari d'Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, ha dit que estan disposats a cooperar en el pacte ofert pel cap de Govern encara que no inclogui tots els punts de la seva proposta de font comú, però que només donaran suport al pressupost del 2011 si aquest inclou els resultats del treball conjunt.

Per aquest motiu, ha anunciat que presentarà una detallada proposta de resolució amb l'objectiu de marcar el ritme de treball i assegurar que les conclusions es puguin tenir a finals del tercer trimestre del 2010. En cas contrari, Nomen considera que el pressupost tornaria a ser una continuació del del 2009, i per tant Andorra pel Canvi no hi podria donar suport.

Durant la seva primera intervenció en el debat d'orientació política d'aquest divendres, Nomen ha lamentat que la proposta de pacte no inclogui una revisió del calendari d'execució d'obra pública ni una reforma de l'estructura del finançament de Govern. També ha recordat que l'essència del pacte ha de ser consensuar les reformes necessàries per aconseguir progressivament una administració sostenible, i evitar que de cara l'any vinent s'hagin de prendre mesures 'traumàtiques' com les que estan aplicant els països veïns.

De l'altra banda, el president del grup reformista, Joan Gabriel, ha valorat positivament la disposició del Govern per fer front comú, tot i que ha declarat, en vista a les paraules del president del grup parlamentari d'Andorra pel Canvi, que no sap si 'la confusió està servida'. En aquest sentit, el reformista ha assegurat que continuaran treballant com fins ara, 'en clau constructiva i gens populista'.

Gabriel ha enumerat en el seu discurs les accions que ha dut a terme el Govern durant aquest primer any de legislatura, en el que considera que l'Executiu ha perdut la credibilitat dels supervisors internacionals, ha desorientat als electors, ha fet perdre la confiança de la gent del país i ha sembrat la inquietud en els estrangers que tenen inversions al país.

El reformista ha celebrat la intenció expressada per Bartumeu de reformar l'administració però un cop més ha lamentat la manca de concreció en l'abast de la reforma. També ha denunciat la 'incompetència en ministeris cabdals' fent referència a la dimissió de Josep Roig a Educació o el tancament de l'escola espanyola de la Massana.

Gabriel ha acabat la seva intervenció dient que veu 'un Govern cansat que no aporta solucions, ni crea mesures de recuperació, ni té propostes clares'.

Finalment, el president del grup parlamentari socialdemòctrata, Francesc Rodríguez, ha elogiat el discurs del cap de Govern d'aquest dijous, destacant el seu realisme i la seva concreció a l'hora de desglossar l'orientació política de l'Executiu. Pel que fa a l'oferta de pacte, ha dit que és necessària tirar-la endavant 'per encarar de forma segura el canvi de model de país' i afrontar el futur amb garanties. Rodríguez ha destacat el treball que s'està fent per impulsar la reforma laboral, i també ha incidit en la necessitat de treballar en qüestions de caire social, amb mesures per afavorir la cohesió de la societat i assolir millors quotes de solidaritat i benestar. Pel que fa al redreçament del finançament, ha dit que la situació no s'equilibrarà en un any, però s'ha mostrat convençut que 'anem pel bon camí'.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte