El grup parlamentari d’Andorra pel Canvi (ApC) va entrar ahir a tràmit parlamentari la proposició de llei de substitució dels impostos indirectes ISI, IMI, IPI i IAC per un impost sobre els beneficis de les activitats empresarials i professionals per obligació personal.

El president del grup, Eusebi Nomen, va justificar que l’objectiu d’aquest text és “eliminar el marc impositiu indirecte, que ha demostrat la seva ineficàcia en la recaptació” i que a més a més considera que ha estat “un fre” per al desenvolupament del país.
D’aquesta manera, tal com va explicar Nomen, el text que han presentat suposa un tipus fix del 12 per cent i només s’haurà de pagar si l’empresa obté beneficis. Aquest tipus és, segons Nomen, el que permetrà a Andorra tenir un marc fiscal “homologable” a la Unió Europea i per tant poder signar convenis de no doble imposició.
El text, que entraria en vigor l’1 de gener de l’any que ve, estableix en un principi un sistema de mòduls per a la recaptació “similar” al que ja hi ha, per facilitar als empresaris l’adaptació al nou sistema. El president del grup parlamentari d’Andorra pel Canvi també va defensar que amb aquesta nova imposició s’aconseguiria alhora “no augmentar la pressió fiscal”.
El motiu de proposar aquest text respon, segons Nomen, al fet que considera que els textos que ha de presentar el Govern arribaran massa tard, ja que va insistir que per parlar de convenis de no doble imposició “cal tenir un text entrat a tràmit”. D’aquesta manera, va destacar que és un error del Govern no fer aquest pas, ja que creu que per no haver-lo fet pot tenir dificultats a l’hora de negociar.
El president del grup parlamentari d’ApC va manifestar que “si el Govern reconsidera la seva posició, Andorra tindrà viabilitat”; si no, va afegir, amb el nou model fiscal que proposen considera que es cometrà un error. En aquest sentit va criticar que l’executiu socialdemòcrata vulgui “afegir una nova imposició directa a la que ja hi ha, incrementat d’aquesta manera la pressió fiscal”.
Nomen va exposar que els primers dos o tres anys el sistema que proposen ells estaria basat en mòduls per posteriorment fer la migració cap a una estimació directa. Així mateix, va manifestar que la llei que han entrat està oberta a les aportacions que els grups hi puguin fer.