Diari digital d'Andorra Bondia
El cap de Govern, Xavier Espot, va jurar ahir acatar la Constitució davant la síndica general, Roser Suñé, a Casa de la Vall.
El cap de Govern, Xavier Espot, va jurar ahir acatar la Constitució davant la síndica general, Roser Suñé, a Casa de la Vall.

Apropar les institucions al ciutadà


Escrit per: 
M.S. / FOTO: J.G.

“Un dels grans objectius de la legislatura és aconseguir que les institucions siguin més properes als ciutadans i més obertes a la seva participació.” Així ho va assegurar ahir el cap de Govern, Xavier Espot, en el breu discurs que va pronunciar poc després de jurar acatar la Constitució davant la síndica general, Roser Suñé, i de tota la cambra parlamentària a Casa de la Vall, convertint-se d’aquesta manera ja en el setè cap de Govern des de l’adopció de la Carta Magna.

Espot, que va assegurar sentir-se “emocionat i honorat” i coincidint amb la commemoració dels sis segles del Consell de la Terra amb “el pes de 600 anys d’història sobre les espatlles”, va remarcar que “Andorra no necessita reinventar-se, sinó redescobrir-se”, sense que això “vulgui dir allunyar-nos de la nostra tradició”, sinó tot el contrari, mirar d’“unir-la i fer-la més forta”.
Prèviament al primer discurs d’Espot ja com a cap de Govern, la síndica general li va voler trametre la felicitació en nom de Sindicatura i de tota la cambra, i li va desitjar “molts encerts”. A la vegada, Suñé es va referir també al “repte” que suposarà haver de governar de manera conjunta amb altres forces de la cambra perquè “així ens ho han demanat els ciutadans”.
En aquest sentit, la síndica va recordar que “governar en coalició implica una capacitat de diàleg profunda”, i va incidir que serà una necessitat “saber escoltar i entendre el que els altres ens diuen”. No obstant això, Suñé va destacar també que el fet de governar amb altres formacions “també suposa una escriptura compartida del relat, una visió múltiple que facilita la resolució de moltes de les problemàtiques amb les quals ens enfrontem com a país”.
Suñé, que va remarcar també que “cal tenir un esperit generós”, va assegurar que els anys que venen “són fonamentals” per al país, ja que caldrà “establir les bases definitives de la nostra relació amb Europa” i que per fer-ho “amb èxit” caldrà “saber implicar-hi tots els actors”.

Traspàs entre amics
Puntualment a les quatre de la tarda Espot es va dirigir a l’edifici administratiu del Govern on a la porta ja l’esperava el cap de Govern sortint, Antoni Martí, amb qui va pujar a la tercera planta per fer el simbòlic traspàs de poders. Un traspàs, que com va explicar el mateix Martí en finalitzar la breu reunió, tot just un quart d’hora, que van mantenir, “no ha estat un traspàs tradicional perquè el senyor Espot coneix tots els dossiers”. Així, va continuar Martí, “ha estat un parlament entre dos amics, d’un cap que arriba i un que se’n va però també de dues persones que ens apreciem”.
A més Martí va assegurar sentir-se “orgullós d’haver fet el traspàs amb qui serà un gran cap de Govern”, i va incidir que “després sempre fa falta una mica de sort”. El líder de l’executiu dels darrers vuit anys va destacar també la “humilitat” d’Espot i el fet que “és capaç de reconèixer quan no l’encerta” i va advertir que “al llarg d’una legislatura no sempre són encerts”.
Martí, que va lloar també el fet que Espot tingui “un caràcter molt diferent” al del cap de Govern que l’ha precedit, va destacar també que és “una persona honesta i lleial que estima Andorrra”, i es va mostrar convençut que “ja solament amb això es pot caminar molt”. A la vegada, el cap de Govern sortint, que va evitar fer un balança del seu mandat, ja que va considerar que “avui no pertoca”, va assegurar quedar-se “amb  la satisfacció d’haver estat cap de Govern, que sempre és un honor, i amb la satisfacció d’haver fet el traspàs a una persona que he votat i estic convençut, i ho desitjo de tot cor, que ho farà millor que jo, i això serà un bon senyal per a Andorra”.
Quant als reptes de futur que haurà d’assumir el nou cap de Govern, Martí, que  va destacar que gràcies a l’esforç de moltes persones té la sort “que s’ha fet un camí molt llarg d’homologació internacional i que l’Estat andorrà està extremadament respectat fora d’Andorra”, va situar l’acord d’associació amb la Unió Europea com la “peça clau” per al futur del Principat i per “continuar aquesta modernitat que Andorra ha endegat”. En aquesta línia, Martí va recordar que el país “sempre s’ha sabut adaptar als canvis” i es va mostrar convençut que Espot escriurà “una pàgina més en la història d’aquesta adaptació”. I  “tenim la persona adequada per escriure-la bé i perquè la pàgina estigui plena d’èxits”, va sentenciar el ja excap de Govern.

 

Xavier Espot
cap de Govern

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte