Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la compareixença d’aquesta tarda.
El ministre portaveu, Eric Jover, durant la compareixença d’aquesta tarda.

Aprovat el reglament que regula i desplega el testament digital


Escrit per: 
Redacció / FOTO: SFGA

El consell de ministres ha aprovat avui dos reglaments que tenen incidència directa en l’àmbit de la protecció de dades. En primer lloc, el reglament d’aplicació de la Llei qualificada de protecció de dades personals, un text que, entre altres coses, contempla el desplegament del testament digital. La figura és concebuda com el dret a preveure un règim de gestió de comptes a les xarxes socials i/o altres prestadors de serveis digitals en cas de mort o pèrdua sobrevinguda de capacitat. Segons ha detallat el ministre portaveu, l’interessat pot donar instruccions als hereus sobre l’ús i la destinació de la informació continguda i/o demanar-ne la supressió.

Vinculat amb el testament digital, a més, també es crea el Registre electrònic de voluntats digitals adscrit al Registre civil, on es poden inscriure els documents de voluntats digitals en el cas que els interessats no hagin disposat aquestes qüestions via testament, codicil o memòries testamentàries. L’accés al Registre electrònic de voluntats digitals és reservat al titular de les voluntats digitals i, una vegada mort el titular, a les persones o les institucions legitimades pel causant.

D’altra banda, el reglament aprovat avui pel consell de ministra desplega la normativa i atorga més protecció jurídica als responsables de tractament de dades de les administracions, entitats privades, empreses o associacions, ja que especifica les obligacions detallades que es deriven de la llei i les concreta. Segons ha informat el ministre portaveu, Eric Jover, els responsables disposaran d’un període de 6 mesos des de l’entrada en vigor per adaptar els processos i establir els procediments necessaris per poder complir amb aquestes obligacions en els termes descrits en el reglament.

En destaca, per exemple, la concreció dels procediments relatius als delegats de protecció de dades i es regula la forma i el procediment per donar resposta a l’exercici dels drets per part de la ciutadania o els tractaments amb finalitat de videovigilància.

També es regula l’anàlisi prèvia que han de fer els responsables de tractament abans de transferir dades a nivell internacional.

Agència
En segon lloc, s'ha aprovat el Reglament de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades (APDA). Jover ha recordat que l’APDA es va crear el 2003 i que el reglament en vigor és del 2010, per tant calia adaptar-la a la normativa més recent i als principis vigents en aquesta matèria en l’àmbit internacional, especialment en el marc de la Unió Europea.

Amb el nou text es considera que l’APDA pot fer front als nous reptes que suposa la Llei qualificada de protecció de dades. Concretament, el reglament regula i precisa diferents qüestions, com ara el règim d’incompatibilitats dels alts càrrecs o el procediment sancionador. Quant a les sancions, a més de les gradacions de lleu, greu i molt greu contingudes en la llei, el reglament especifica que es concretaran els imports fixos de les sancions atenent el context en què es produeixi la infracció i altres consideracions, com ara el nombre de persones afectades o el grau de reincidència del responsable.

Andorra
consell de ministres
Èric Jover
protecció de dades
Registre electrònic
Agència Andorrana de Protecció de Dades
APDA

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte