Diari digital d'Andorra Bondia
El ministre de Finances, Eric Jover, en una de les intervencions que ha fet avui al Consell General.
El ministre de Finances, Eric Jover, en una de les intervencions que ha fet avui al Consell General.

Ara toca el model tributari


Escrit per: 
E. A. A. / FOTO: Facundo Santana

El Consell General ha aprovat avui, amb 20 vots a favor i les 6 abstencions del grup parlamentari Socialdemòcrata, la proposició de Llei de finances comunals. Si bé el conjunt dels grups de la cambra parlamentària, inclosos els socialdemòcrates, han estat d’acord que aquest text introdueix actualitzacions necessàries i aclareix conceptes, el cert és que el regust després del debat és que la qüestió de fons, el model tributari de l’Estat, requereix una reflexió aprofundida que encara no s’ha fet. I pel que es desprèn de les paraules del ministre de Finances, Eric Jover, no s’acabarà pas dins de la present legislatura encara que el proper 2 de febrer s’hagi convocat la taula de treball creada a proposta de Terceravia per analitzar “quina reforma hem de fer en profunditat a nivell de l’Estat”.

Per entendre’ns: la nova Llei de finances comunals actualitza tot de conceptes i tots els grups parlamentaris estan d’acord que els comuns necessitaven aquest instrument millorat de manera urgent. Ara bé, els socialdemòcrates consideren que s’ha perdut una ocasió per anar al moll de l’os del tema, el model impositiu i més concretament l’equilibri entre el poder recaptatori del Govern i el dels comuns, i se senten decebuts pel fet que el ministre Jover els hagués anunciat el seu dia una modificació paral·lela de l’impost de societats que de moment no ha arribat. Una modificació que hauria hagut d’anar justament en la línia d’un reequilibri que aparentment tots els membres de la comissió legislativa de Finances i Pressupost compartien. És per tot plegat que el president del grup parlamentari del PS, Pere López, ha lamentat que s’hagi perdut “una oportunitat per millorar, per modernitzar i per posar en regla el marc tributari d’acord amb els estàndards internacionals” i que “aprovem avui una llei que neix per ser modificada més aviat que tard”.

Qui ha decidit votar a favor de la llei tot i formar part de l’oposició és el grup parlamentari de Terceravia + UL + Independents. El seu president, Josep Pintat, ha assegurat que “els comuns necessiten aquesta llei” per poder funcionar, però així i tot s'ha congratulat que finalment es reuneixi la taula que ells mateixos van proposar en el marc del debat d’orientació política. Una taula que, segons Pintat, ha de servir “per valorar aquest marc fiscal i per treballar per una política fiscal coherent”.

En nom del grup parlamentari Demòcrata i de la resta de forces que donen suport al Govern (Liberals i Ciutadans Compromesos), la consellera Maria Martisella ha emfasitzat que la reflexió que s’obre ara i que es desenvoluparà en el marc de la taula de treball amb representants de totes les institucions “s’ha de fer de manera pausada i sense presses”.

Aprovats els comptes del 2019 amb retrets de Pintat

El president del grup parlamentari de Terceravia + UL + Independents, Josep Pintat, no s'ha mossegat la llengua en el debat a l’entorn de la liquidació dels comptes públics de l’any 2019 i ha assegurat que votar-hi a favor era “menystenir el Consell General i tota la ciutadania”. Tot plegat perquè encara hi ha entitats públiques que no donen compliment a les recomanacions del Tribunal de Comptes. El ministre de Finances, Eric Jover, ha replicat que des de la creació del Tribunal de Comptes hi ha hagut un procés de “millora contínua” en la gestió dels comptes. La cambra finalment ha aprovat la liquidació.

Creada una comissió per la CASS

La Cambra ha aprovat per assentiment la proposta de creació d’una comissió especial de seguiment de la CASS i per a la sostenibilitat de les pensions. La creació de la comissió deixa sense afecte l’acord del 20 de maig passat de fer un pacte d’Estat per a aquesta mateixa qüestió.

Unanimitat contra el blanqueig

Un dels textos que ha aprovat avui el Consell General per unanimitat és una  nova modificació de la Llei de prevenció i lluita contra el blanqueig i el finançament del terrorisme. Les successives modificacions responen a canvis continus en els estàndards internacionals. 

Revocada l’autorització de la UOLS

El Consell General ha aprovat també la revocació de l’autorització administrativa que tenia la Universitat Oberta de la Salle (UOLS) a petició de la mateixa universitat. Tanca així una etapa de 10 anys de la Salle a Andorra per la manca de viabilitat econòmica del projecte.

 

Consell General
llei finances comunals
Èric Jover

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte