Diari digital d'Andorra Bondia
El candidat de Demòcrates, Xavier Espot, durant l’enganxada de cartells.
El candidat de Demòcrates, Xavier Espot, durant l’enganxada de cartells.
Pere López i Vicenç Alay penjant el cartell del PS a la Massana.
Pere López i Vicenç Alay penjant el cartell del PS a la Massana.
Liberals d’Andorra col·locant un dels seus cartells a la Massana.
Liberals d’Andorra col·locant un dels seus cartells a la Massana.
Joan Carles Camp i Josep Pintat posant un dels cartells de Terceravia.
Joan Carles Camp i Josep Pintat posant un dels cartells de Terceravia.
Els candidats de Progressistes-SDP, amb Josep Roig al capdavant, a la Massana.
Els candidats de Progressistes-SDP, amb Josep Roig al capdavant, a la Massana.
Eusebi Nomen, d’Andorra Sobirana, va triar el carrer de la Unió per iniciar la campanya.
Eusebi Nomen, d’Andorra Sobirana, va triar el carrer de la Unió per iniciar la campanya.

Arrenca la campanya dels comicis amb més candidatures i més oberts


Escrit per: 
Redacció/ Agències / Foto: Jonathan Gil / J.R/ M.R.

La tradicional enganxada de cartells va donar ahir el tret oficial de sortida a la campanya de les eleccions generals del 7 d’abril vinent, uns comicis en què els Demòcrates, liderats per Xavier Espot, buscaran revalidar una majoria absoluta que la resta de forces volen evitar.
Unes eleccions, a més, en què l’elector tindrà més opcions per triar que mai (fins a set candidatures nacionals) i que es presenten d’allò més obertes si es té en compte que malgrat la tendència apuntada per l’enquesta del CRES hi ha un 70% de ciutadans que no es manifesten sobre la seva intenció de vot. Per això, els candidats faran mans i mànigues per mirar de convèncer els indecisos amb lemes que bàsicament s’enfoquen en un vessant social i de progrés i identitari. D’aquesta manera, l’elector es familiaritzarà aquests dies amb eslògans com Les persones compten (Demòcrates), Una Andorra per a tothom (Partit Socialdemòcrata), Una altra forma de ser, una altra forma de fer (Liberals d’Andorra), Sí al progrés (Progressistes-SDP), Andorra ets tu (Terceravia), Andorra presonera, Andorra sobirana (Andorra Sobirana), El progrés per a tots (Units pel Progrés d’Andorra).
“Il·lusió” va ser la paraula més sentida en les diferents penjades de cartells que va fer Demòcrates. La ruta va arrencar a la Massana, curiosament l’única parròquia on DA no presenta llista territorial. El candidat a cap de Govern de la formació, Xavier Espot, va destacar que van voler “reafirmar que malgrat” que no hi fan llista “no renuncien” a la implantació a la Massana, d’on es presenten candidats a llocs destacats de la llista nacional. En aquest sentit, Espot va destacar els noms d’Ester Molné i David Montané, “dos molt bons candidats” massanencs. A més, va assegurar que començar a la Massana és una manera de  demostrar que “les persones” d’aquesta parròquia “compten” per a DA.
Espot vol encarar una campanya “positiva, de propostes i que no es fonamenti en l’atac o a desacreditar les propostes dels contrincants”. En aquest sentit, va subratllar que volen “encarnar” un projecte de “renovació” i molt pedagògic. De fet, volen insistir que presenten “el millor projecte per a Andorra i per als ciutadans”. “Encarem la campanya amb molta il·lusió i sentint-nos molt acompanyats”, va destacar, i es va mostrar convençut que la feina que puguin fer els dies de campanya els durà cap a l’èxit. El fet que l’enquesta del CRES els doni com a favorits no els porta al triomfalisme, ja que Espot reconeix que no es poden “refiar” i que en tot cas serveix per “infondre’ls” més “optimisme i il·lusió”. Quant a la lluita contra l’abstenció, va dir que del que es tracta en la campanya és “d’esperonar” la gent no només perquè voti Demòcrates, ja que encarna “el millor per al futur del país”, sinó també perquè emeti el seu vot. 
Aplaudiments, somriures i un crit final que coincideix amb el lema electoral, després de penjar el primer cartell de la llista nacional del PS: Una Andorra per a tothom. Així va donar el tret de sortida a la campanya el partit capitanejat per Pere López, que va triar la plaça Príncep Benlloch de la capital per al primer cartell.
López va defensar que la campanya electoral se centrarà a explicar el projecte del PS, que pretén “cosir la fractura social i de país que ha deixat DA després de vuit anys al Govern”. El socialdemòcrata va criticar que la divisió és present a nivell social, econòmic i d’igualtat d’oportunitats, per això proposa reconstruir aquesta fractura amb “un projecte de país compartit on tothom ha de tenir oportunitat sigui quina sigui la seva circumstància”. Així mateix, el candidat del PS va reconèixer que el projecte està focalitzat a ajudar els pensionistes, assalariats i joves, “però la voluntat és que tothom hi tingui cabuda”. Amb referència a les expectatives electorals, López va preferir no  parlar de futurs consellers ni  d’aritmètica parlamentària. 
Liberals d’Andorra va començar la tradicional enganxada de cartells a la plaça de la Rotonda d’Andorra la Vella, amb tot el grup que configura la llista nacional i encapçalats pel candidat a cap de Govern, Jordi Gallardo, i el número 2, Ferran Costa. Sota un sol de justícia i després d’algun problema amb la cola que havia d’enganxar el seu cartell, Gallardo va refermar que el seu partit “és el canvi” que necessita la política del país, enfront de la “continuïtat” que representa DA. El líder liberal va assegurar que afronten aquests dies amb molt optimisme i que, veient els primers contactes amb la ciutadania, “no renunciem a res” en el sentit d’assolir el nombre màxim de consellers possible a l’arc parlamentari.
Pel que fa a la campanya, Gallardo va explicar que serà “molt propera”, que aparcaran els grans projectes com els de DA, i que tindran molta presència al carrer amb l’objectiu d’arribar al màxim de col·lectius possibles. A la vegada, i tot i que serà una campanya “en positiu”, aprofitaran per fer balanç dels darrers vuit anys de gestió demòcrata.
La candidatura nacional de Terceravia, liderada per Josep Pintat, va optar per, seguint l’ordre protocol·lari, iniciar la campanya a Canillo, on Pintat va defensar l’aposta pel progrés econòmic i el consens per millorar l’autonomia dels ciutadans i fer avançar el país. “A Andorra, els ciutadans podran triar de dues maneres: els que vulguin el cultiu de la dependència o els que vulguin el creixement econòmic. Fins ara Andorra s’ha empobrit i aquesta forma de fer no pot continuar. L’alternativa és la Terceravia”, va sentenciar Pintat, que malgrat no tenir candidatura territorial a Canillo es va comprometre a “treballar per tots els canillencs i canillenques al Consell General”.
Pintat va destacar que “farem tots els esforços perquè els nostres missatges i els nostres compromisos arribin a tots els ciutadans del país”. El candidat va dibuixar el panorama electoral amb dues maneres d’encarar el futur del país: “les que fomenten la improvisació i el populisme i les que fomenten el creixement econòmic”. Terceravia, va recordar, “presenta un programa amb 100 propostes encarades al creixement econòmic del país”, i va   afirmar que “no som partidaris d’intervencionismes ni mesures populistes.” També es va mostrar esperançat a treure bons resultats a totes les parròquies. 
”El candidat de Progressistes-SDP, Josep Roig, acompanyat de la resta de membres de la llista nacional, va donar el tret de sortida a la campanya a la plaça de la Germandat de Sant Julià de Lòria, punt d’inici, com va afirmar, “per assolir l’Andorra que volem, una Andorra que volem social, amb ple respecte pel dret de les persones i del seu benestar, una Andorra progressista amb una economia ben forta i una Andorra oberta a Europa”.
Roig es va mostrar obert a “estendre ponts de diàleg” amb la resta de formacions polítiques i no “cavar trinxeres”. Una missiva “que hem anat repetint al llarg d’aquesta precampanya”, i és el que Progressistes-SDP posarà “en pràctica a partir del 7 d’abril”. El programa s’ha creat “amb il·lusió” i l’objectiu és el “generar confiança en el futur del país”, ja que se centra a donar solució als problemes “que avui afecten la gent d’Andorra” i està definit en clau social, “sense descuidar tota la força que ens ha d’aportar per a una economia productiva del país” pel que fa al sector del comerç, a l’empresarial i el bancari, entre altres. 
El líder d’Andorra Sobirana, Eusebi Nomen, acompanyat de membres de la seva candidatura i de la territorial de Canillo, va triar el carrer de la Unió per iniciar la campanya, i ho va fer amb un cartell que fa al·lusió a Europa i planteja als ciutadans si volen una Andorra presonera o una Andorra sobirana.
Nomen, que va deixar ben clar que les negociacions amb la Unió Europea sobre l’acord d’associació centraran gran part del discurs d’Andorra Sobirana, va ser molt dur amb la UE i va defensar deixar passar el temps, “no precipitar-se”, per veure el camí que obre el Regne Unit amb el Brexit i aprofitar aquesta possibilitat perquè Andorra pugui beneficiar-se dels avantatges del mercat únic europeu sense necessitat de fer grans concessions, especialment pel que fa al fet de la lliure circulació de persones i de mercaderies. I és que el líder d’AS considera que el Brexit “és una oportunitat per a Andorra perquè obrirà una via que permetrà un tractat de lliure comerç sense necessitat d’una associació, sense assumir les lleis europees i sense que ens imposin un IVA més elevat”.
L’avinguda del Copríncep de Gaulle, a Escaldes-Engordany, va ser l’escenari on el cap de llista d’Units pel Progrés d’Andorra, Alfons Clavera, acompanyat de familiars i membres del partit i que es defineix com “el veritable progressista”, va enganxar el primer cartell sota el lema El progrés per a tots. Clavera, emocionat i orgullós per haver plantat la seva imatge al costat d’una de les avingudes principals, va deixar ben clar que ells són els que representen “la recuperació del benestar i la justícia social”, i també, “la dignitat de les persones”. 
El candidat va insinuar que té la solució que portaria la llum a la “foscor” en la qual estan envoltats tots aquells i aquelles que volen accedir a un habitatge digne, una prova de foc difícil de superar per molts a causa dels desorbitats preus del mercat. Amb tot, i amb un to enigmàtic i misteriós,  va dir que “de mica en mica i durant la campanya electoral, ho anirem desgranant”. Un salari i unes pensions dignes són també un dels punts forts del programa electoral de Clavera. Un sou mínim de 1.400 euros i una pensió per als jubilats de 1.200 euros, aquestes són les xifres que, segons el candidat “tota persona necessita per poder viure a Andorra sense ajuts socials”.

arrenca
campanya
comicis
candidatures
oberts

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte