Diari digital d'Andorra Bondia
Un moment de la intervenció de Ballestà, ahir.
Un moment de la intervenció de Ballestà, ahir.

Ballestà defensa un accés “just” als mecanismes de finançament


Escrit per: 
Redacció/Foto: SFGA

El secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, va participar telemàticament ahir a la 7a Reunió Iberoamericana de ministres d’Hisenda i Economia, que es va celebrar a Santo Domingo (República Dominicana). Aquesta és la primera trobada ministerial que organitza la Secretaria Pro Tempore de la República Dominicana, que ha agafat el relleu del Principat i acollirà la 28a Cimera Iberoamericana de caps d’Estat i de Govern sota el lema Junts per un Iberoamèrica pròspera i justa. Els ministres responsables de Finances, Hisenda i Economia es van reunir per tractar les conseqüències que ha tingut la pandèmia sobre les finances públiques dels països iberoamericans i de les mesures a adoptar per reconstruir millor.

En la seva intervenció davant els representants dels 22 països de la Conferència Iberoamericana, Ballestà va destacar la importància “del multilateralisme com a l’instrument més eficaç per coordinar les accions dels Estats” relatives “als desafiaments que planteja la crisi” de la pandèmia del coronavirus SARS-CoV-2. En aquest sentit, Marc Ballestà va posar en relleu la necessitat de garantir un “accés just i inclusiu als mecanismes de finançament” a través dels organismes multilaterals de finançament, que, va afegir, alhora han de contribuir al “desenvolupament sostenible”. “La recuperació econòmica ha d’integrar la dimensió mediambiental”, va afirmar, i va recordar que “Andorra ha fet una aposta clara els darrers anys per desvincular el creixement econòmic de la degradació mediambiental”.

Sobre la gestió de la pandèmia, el secretari d’Estat va posar en relleu l’esforç del Principat per assegurar “que tota la població tingués accés als tractaments mèdics necessaris, incrementant la despesa i l’equipament sanitari”. A més, va continuar, “el Govern ha promogut diverses mesures econòmiques i socials, com ara l’accés d’empreses i autònoms a crèdits garantits per l’Estat o la possibilitat de la suspensió temporal dels contractes de treball”.

En aquest context, Ballestà va apuntar que l’executiu ha treballat en la diversificació del finançament, millorant la resiliència de l’Estat. En aquest punt, el responsable d’Afers Financers Internacionals es va referir a l’adhesió al Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa i, en un temps rècord, al Fons Monetari Internacional (FMI). Addicionalment, Andorra ha realitzar la primera emissió internacional de bons, essent verds, socials i sostenibles.

La reunió de ministres iberoamericans també va comptar amb la participació del president de la República Dominicana, Luis Rodolfo Abinader, de la Secretaria General Iberoamericana, Rebeca Grynspan, i dels representants dels organismes multilaterals convidats; el Fons Monetari Internacional (FMI), el Banc Iberoamericà de Desenvolupament (BID) i del Banc Mundial (BM).

Ballestà
defensa
accés
“just”
mecanismes
finançament

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte