Diari digital d'Andorra Bondia

Bartumeu ajorna la decisió sobre els comicis fins al debat del pressupost


Escrit per: 
Marià Miño / Agències

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, es reservarà el dret d’exercir la potestat de dissoldre el Consell General i convocar eleccions anticipades fins que el pressupost no hagi passat el tràmit parlamentari.

Malgrat assumir que en aquests moments els comptes de l’Estat no comptarien amb el suport parlamentari suficient, Bartumeu va apel·lar a “l’obligació legal i institucional” de donar el vistiplau al projecte de llei abans del 31 d’octubre i va mostrar la voluntat de continuar aprovant lleis “importants per al país”.
Lluny de parlar d’una eventual data de caducitat de la legislatura, el màxim responsable de l’executiu, que ahir va acceptar la proposta de Coalició Reformista d’aprovar la imposició directa, va advocar per “superar l’etapa de crispació i respondre a les expectatives” de la població. Pel que fa a l’anunci del Partit Socialdemòcrata que hi hauria eleccions a la primavera, Bartumeu va assenyalar que es tracta de l’estimació que la formació ha fet de la fi del tràmit parlamentari del pressupost.
D’aquesta manera, el pla de ruta de l’executiu passa per enllestir les tres lleis corresponents als impostos directes, “convèncer CR que la llei de l’IVA és important” i “enllestir altres qüestions a tràmit parlamentari”, entre les quals va esmentar les lleis del comerç, de nacionalitat i de mesures de reactivació econòmica.
El cap de Govern va concloure: “Quan arribi el moment, si no hi ha pressupost, la sortida normal serà constatar la voluntat de bloqueig i llavors parlaré amb el Govern per decidir la dissolució anticipada del Consell General.”
 Bartumeu va apuntar que “hi ha qui situa les eleccions com el primer objectiu, perquè així s’estalviaria veure com s’aplica la imposició directa”. En aquest sentit, el màxim responsable del Govern va argumentar que “no convé que hi hagi unes eleccions anticipades i que durant cinc o sis mesos no es pugui sortir a negociar els convenis per evitar la doble imposició”.

D’Apc a Coalició reformista
La compareixença del cap de Govern també va servir per confirmar l’acord de mínims amb Coalició Reformista i el trencament de les negociacions amb Andorra pel Canvi (ApC) per arribar a un Govern d’unitat. En aquest sentit va afirmar que “no es tracta d’una qüestió personal, sinó d’actituds” i de diferències programàtiques.
Pel que fa a les negociacions amb Coalició Reformista, el cap de Govern va lamentar que els reformistes no considerin urgent l’aprovació de la llei de l’IVA, però va confirmar que “a la comissió de Finances li tocarà treballar per enllestir aquest acord”, que inclou l’aprovació de la imposició directa però exclou la indirecta i el pressupost.

Apropament a RD
Així mateix, el cap de Govern va anunciar que contactarà de manera imminent amb el president de Renovació Democràtica (RD), Ricard de Haro, i que no renuncia a parlar amb Segle 21 per tractar de possibles acords.

Joan Gabriel adverteix que des de Coalició Reformista “no es permetrà cap dilació” en les negociacions de les tres lleis impositives directes
El president del grup parlamentari reformista, Joan Gabriel, va advertir ahir que la seva formació no permetrà “de cap manera una dilació en la comissió de Finances” i que “sense cap motiu aparent” s’allarguin les negociacions de les tres lleis d’imposició directa que estan a tràmit parlamentari.
El líder reformista va fer aquestes manifestacions després de la reunió que va mantenir al matí amb el cap de Govern, a qui va traslladar els acords presos dimecres pel grup parlamentari reformista i la junta executiva de la coalició, en els quals mostren la predisposició a acabar d’elaborar les tres lleis d’imposició directa i “donar per tancada la legislatura”.
Així mateix, Gabriel, que quant al full de ruta exposat per Bartumeu va assegurar que no l’havia sorprès ja que “coincideix bastant amb el que havia dit el partit”, va demanar al cap de Govern que entri a tràmit parlamentari el projecte de llei de pressupost al límit del que permet la llei, és a dir, el 31 d’octubre, per permetre el debat en la comissió de Finances i Pressupost de les altres tres normatives. I és que quan el projecte de pressupost arriba al si de la comissió, passa per davant de les altres lleis.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte