El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha contestat amb fermesa a les crítiques que ha rebut aquests darrers dies el Govern en relació amb la signatura de la Carta Europea de l’Autonomia Local.

En aquest sentit, a banda de remarcar que hi ha quatre apartats que poden “no ser coincidents” amb la Constitució, també va insistir que és el Govern qui signa però posteriorment aquest text ha de ser ratificat pel Consell General. A més a més, va afegir que considera que s’ha generat un fals debat a l’entorn d’aquest text i va remarcar que l’actual executiu “ha fet una cosa que no es va voler fer en catorze anys de Govern liberal”. I es va mostrar encara més crític quan va afirmar que “a Enric Casadevall no se li reconeix cap intervenció” per demanar aquest text quan formava part del Govern. “Ja n’hi ha prou d’utilitzar qüestions d’Estat per fer política de partit”, va concloure.
Sobre aquests quatre apartats, Bartumeu va esmentar el que fa referència a l’accés al mercat nacional de capitals. Així, va recordar que “strictu sensu” Andorra no en té i que l’emissió de deute públic és una qüestió lligada al Govern. Un altre dels apartats parla del finançament, tal com va afegir Bartumeu, i ell considera que aquesta qüestió està vinculada a les transferències i “segons com es llegeixi” aquest apartat hi podria haver conflictes entre els comuns. També va recordar que en el cas de la Carta Europea de l’Autonomia Local es pot dir quins articles es volen ratificar sempre que es ratifiqui els que es consideren el nucli dur, i en aquest cas Bartumeu considera que el país sí que els cobreix encara que es fessin les reserves a aquests quatre apartats.
D’altra banda, i quant a les demandes dels grups parlamentaris que es facin rectificacions en la memòria del projecte de pressupost, Bartumeu va exposar que com a molt tard dilluns s’entregarà a Sindicatura els documents necessaris perquè es puguin establir les comparatives amb els pressupostos del 2009. Malgrat això, va lamentar que s’hagi obert aquest debat, ja que va insistir que a la ciutadania el que “demana” és que “puguem tenir un pressupost” que serveixi per tirar endavant projectes concrets.
Finalment, i pel que fa al primer aniversari del tràgic accident del túnel dels Dos Valires, Bartumeu va assenyalar que diversos membres de l’executiu assistiran a una missa de record que hi ha organitzada. Va afegir que des de l’executiu no tenen previst celebrar cap altre homenatge i va concloure que el que pretén el Govern és “fer tot el que es pugui per aclarir la situació”. El cap de Govern va reiterar que les tasques a la part afectada no es podran reprendre fins que la Batllia no autoritzi l’enderrocament i la continuació de les obres.