Diari digital d'Andorra Bondia

Bartumeu diu que treballar en dotzenes parts paralitzaria més de 50 milions


Escrit per: 
Marià Miño


El Govern estima que, en el cas que no s’aprovin els pressupostos i que s’hagi de treballar per dotzenes parts durant el 2010, quedaran paralitzats més de 50 milions d’euros.

Això és el que va apuntar ahir el cap de l’executiu, Jaume Bartumeu, durant l’esmorzar de balanç del primer semestre de mandat, en què va qualificar d’“irresponsable” l’actitud i la proposta d’Andorra pel Canvi (ApC) d’utilitzar aquest sistema mentre es consensuen uns nous comptes públics.
Bartumeu va assumir que legalment es pot funcionar per dotzenes parts, una situació que pot produir-se, ja que els dos grups parlamentaris de l’oposició han presentat esmenes a la totalitat del pressupost. No obstant això, el màxim responsable de l’executiu va afirmar que no és responsable “plantejar un bloqueig de l’activitat econòmica de l’Estat en la situació econòmica més complicada dels últims 50 anys”. En aquest sentit, Bartumeu va afirmar que això “demostra el desconeixement absolut de la realitat andorrana” per part d’ApC. Sobre aquesta qüestió, el socialdemòcrata va denunciar que “estem en un intent clar de bloquejar les institucions per fer saltar un Govern que alguns consideren il·legítim”. Així mateix, respecte a l’afirmació del president del grup parlamentari d’ApC, Eusebi Nomen, que els comptes del 2010 són una continuació dels pressupostos liberals, el cap de Govern va opinar que “el senyor Nomen no s’ha llegit el pressupost i que només està pel sabotatge del procés”.

Pel que fa a l’impacte econòmic, d’una banda, Bartumeu calcula que el sistema de dotzenes parts suposaria una contracció de l’activitat econòmica d’uns 45 milions d’euros, corresponents a la construcció de la seu del Consell General (9,8 milions), les inversions del centre hospitalari (3 milions), l’obra pública (11 milions), els treballs en equipaments escolars i esportius (6 milions), les aplicacions informàtiques (2,8 milions), els projectes culturals (2,8 milions) i els projectes relacionats amb el medi ambient (4,5 milions). D’altra banda, segons el cap de Govern, a aquesta suma caldria sumar-hi la paralització de projectes socials, com ara la nova residència del Cedre, i “tampoc no es podria preveure l’aportació de l’Estat per desenvolupar la nova Llei de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social”.

Malgrat aquest escenari polític, Bartumeu va assegurar que no convocarà eleccions anticipades durant l’any vinent: “En cap cas no hi haurà eleccions generals abans del 2011, ja que seria una irresponsabilitat”. Així mateix, el cap de l’executiu va sostenir que “estem disposats a cedir i ja ho hem fet”, però va matisar que també “estem disposats a modificar el nostre programa, però és surrealista pensar que farem el programa del senyor Nomen”. D’altra banda, Bartumeu va recordar també la disposició a “arribar a un pacte d’Estat amb Coalició Reformista”.

El calendari comercial es revisarà amb relació a les especificitats del Pas

El cap de l’executiu, Jaume Bartumeu, va anunciar ahir que revisarà el criteri aplicat en l’elaboració del calendari comercial pel que fa al Pas de la Casa, però va matisar també que no tirarà enrere el tancament obligatori dels deu diumenges a la tarda, malgrat les queixes manifestades des de diverses entitats, com ara la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS) i la Federació d’Associacions de Comerciants d’Andorra (FACA), entre d’altres.
Bartumeu va justificar la decisió de revisar el calendari comercial pel fet que no es van analitzar les especificitats de la localitat encampadana en el moment d’elaborar el decret. En aquest sentit, el màxim responsable de l’executiu va admetre que “hi ha ponts festius a França que no es van tenir en compte”.
Així mateix, el cap del Govern va argumentar que el tancament dels deu diumenges a la tarda respon a necessitats de “cohesió social” i va afirmar que “no canviarem aquesta posició per molt que ens expliquin que s’haurà d’acomiadar molta gent com a conseqüència de la mesura”.

L’executiu detecta “mancances greus” a l’informe de la Cambra

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va afirmar ahir que l’estudi de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra (CCIS) sobre l’impacte que tindria l’aplicació d’un IVA del 5% té “mancances greus” i va lamentar que “en la situació actual únicament serveix per crear alarmisme”. En aquest sentit, el Govern té previst reunir-se amb la CCIS per “compartir aquesta anàlisi”.
Després que els serveis tècnics del Govern hagin analitzat l’informe, Bartumeu va explicar ahir que aquest “no pren en consideració despeses com la llum o el telèfon, que també generarien IVA” i va afirmar que a l’anàlisi “hi hauria d’haver un IVA promig”. En aquest sentit, Jaume Bartumeu va opinar que “la Cambra s’ha equivocat”, i va afegir que “hauríem de deixar-nos de fer informes d’aquest tipus”. Així mateix, el cap de l’executiu va apuntar que el president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra, Marc Pantebre, “s’ha adonat que [el document presentat] no correspon a un bon estudi tècnic”.

Bartumeu dubta que la reforma laboral es faci en aquest mandat

L’executiu considera que la reforma del paquet laboral difícilment podrà ser una realitat mentre es mantingui la situació actual al Consell General. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va confirmar ahir que el grup socialdemòcrata està treballant en la modificació d’aquestes normatives i que les plantejaran, però va sostenir que “amb 14 vots difícilment farem passar una reforma” en considerar que l’oposició no donarà suport a la iniciativa.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte