Diari digital d'Andorra Bondia
El president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu.
El president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu.

Bartumeu xifra en quasi un 50% els nacionals amb doble passaport


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Facundo Santana

El president de Progressistes-SDP, Jaume Bartumeu, calcula que “un percentatge importantíssim, que es pot acostar al 50%, dels nacionals andorrans ja són binacionals”. És a dir, tenen doble passaport, una condició teòricament no permesa per la llei. En aquest sentit considera que “estem vivint en mig d’una hipocresia terrible” i que malgrat que és un problema del qual “hem de parlar”, no té solució fàcil.

Bartumeu, que va referir-se a la qüestió en el marc d’una entrevista amb el BonDia i en ser preguntat per la possibilitat que els residents poguessin participar en les eleccions comunals, va exposar que augmentar el cens en relació amb els residents “planteja un problema constitucional”. Així, va recordar que quan es va fer el pacte constitucional “hi va haver una exigència absoluta de les parròquies més altes de la prohibició de la doble nacionalitat”. Trenta anys després, però, “s’ha anat implantant la hipocresia i el cinisme en totes les plantes de la vida pública”. Així, recorda que durant el seu govern van arribar a obrir una vintena d’expedients per duplicitat de documentació, però “quan va arribar el meu successor els va arxivar”.

Bartumeu explica que molts joves que van a estudiar a Espanya, si poden, acaben fent-se DNI, “per què no se senten andorrans? Perquè se senten andorrans maltractats i marginats i si volen tenir una vida universitària, estudiantil o laboral més adequada, el va molt més bé tenir el DNI”.

Segons el polític progressista, es tracta d’una realitat “que els responsables polítics sabem però que la gent de DA amaga i altres fan veure que no saben de què parlo”.

Quant a la possibilitat de canviar-ho, Bartumeu adverteix que “obrir l’estolador té un risc”, perquè si es va a una instància internacional a defensar, per exemple, els plantejaments d’un acord d’associació i reclamant especificitats, te les poden qüestionar perquè “la majoria d’andorrans ja són espanyols”. Així, reitera, “és un problema del qual hem de parlar”, ja que des del seu punt de vista “el cinisme i la hipocresia només ens portarà a una patacada amb la realitat”.

Bartumeu
50%
nacionals
doble passaport

Compartir via

Comentaris: 3

Comentaris

En el cas dels estudiants el problema que tant bé descriu és un altre: Hi ha un tractat trilateral que Espanya no respecta. A França no hi ha absolutament cap problema per fer els tràmits. Només cal demanar tanda, esperar i ensenyar el passaport i un justificatiu de domicili. Arregleu els problemes de diplomàcia amb Espanya, que aquest és el verdader problema i la feina del Govern. No és un problema de doble nacionalitat.
Denuncieu-los!!!! Es una vergonya
Jo vaig estudiar a Espanya i no vaig tindre cap problema. En el seu moment em vaig treure un NIE (document d'identitat per a extrangers) i sense cap problema, no cal fer-se espanyol si no es vol.

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte