Diari digital d'Andorra Bondia

Batalla i Corbacho intensificaran el diàleg pels afers dels transfronterers


Escrit per: 
Agències

L’alcalde de la Seu d’Urgell, Albert Batalla, i el ministre de Treball, Celestino Corbacho, van acordar ahir en una reunió que van mantenir a Madrid, a la seu del ministeri, establir una interlocució permanent entre les dues institucions que representen per abordar la situació dels treballadors transfronterers.

L’alcalde urgellenc va exposar al ministre de Treball les demandes d’aquest col·lectiu “tan singular de treballadors que viuen a la Seu i a la comarca, que desenvolupen la seva jornada laboral al Principat d’Andorra i que tenen una problemàtica pròpia, sobretot vinculada a determinades prestacions de la Seguretat Social”.

Corbacho i Batalla van revisar conjuntament l’estudi que l’Ajuntament de la Seu d’Urgell va elaborar abans de l’estiu i que posteriorment van entregar al ministre perquè el pogués avaluar, i es van centrar, sobretot, en les qüestions referents a la Seguretat Social, ja que les qüestions fiscals depenen principalment de l’evolució econòmica del Principat d’Andorra i del seu encaix en la Unió Europea.

Les peticions concretes de l’alcalde de la Seu han estat que els fronterers puguin cobrar directament la prestació d’atur dels períodes cotitzats a l’Estat espanyol si perden la feina a Andorra; que es recuperi la pensió especial de 390 euros, durant divuit mesos, prevista per als immigrants retornats i que també va existir del 1992 al 2006 per als fronterers quan perdien la seva feina a Andorra; que el ministeri estudiï una cotització voluntària de la Seguretat Social espanyola a través de la CASS i, finalment, que es garanteixi la cobertura del 100% de les despeses sanitàries del titular i els familiars, tant a la sanitat catalana com a la resta de països de la Unió Europea.

Segons l’alcalde urgellenc, el ministre de Treball es va mostrar sensible a les peticions, però va remarcar que les solucions necessiten feina i temps, ja que en determinats casos és necessària una interlocució amb el Govern andorrà.

D’altra banda, Batalla va valorar l’anunci fet aquesta setmana pel president de la Generalitat d’ultimar un acord sobre ocupació juvenil per als tres anys vinents. L’alcalde va recordar que “no és la primera vegada que Montilla anuncia aquest pacte. De fet, fa sis anys tard i l’únic que fa és complir un mandat parlamentari del  mes de maig passat” arran d’una moció presentada per CiU.

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte