“Puc assegurar que [el sistema educatiu francès a Andorra] seguirà sent gratuït.” Així de contundent es va expressar el ministre d’Educació francès, Jean-Michel Blanquer, en el marc de la seva visita al Principat. Blanquer va destacar que no hi ha cap raó per canviar una cosa que funciona, i va assegurar que el rumor que apuntava la voluntat de França de deixar d’oferir un servei d’educació públic, fent que les escoles i el Lycée que hi ha al país passessin de mans del ministeri d’Educació al ministeri d’Afers Estrangers, no té cap mena de base. De fet, va assenyalar que mai s’ha qüestionat el canvi d’estatuts. Al seu torn, la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, va remarcar que la voluntat és seguir garantint la igualtat d’oportunitats dels alumnes i per això va indicar que el Govern s’esforçarà al màxim perquè tot continuï com fins ara.
És en el marc d’aquesta voluntat de “seguir reforçant” el Lycée i les escoles que Blanquer va anunciar l’obertura de la nova especialitat de digitalització i ciències informàtiques de cara al curs que ve i el desenvolupament d’un currículum internacional. A banda, en les reunions mantingudes ahir entre les dues parts es va tractar sobre l’extensió del Lycée Comte de Foix, que s’ubicarà als edificis de Ciutat de Valls. L’adequació dels espais tindrà un cost de 800.000 euros, que es finançaran de forma conjunta. Així, a partir de l’inici del curs escolar 2021-2022 ja s’hi desplaçaran tots els alumnes de première, seconde i terminal, és a dir 400 efectius. A l’edifici actual hi quedaran només els alumnes del college i els del Lycée professional. Això permetrà rehabilitar aquests espais, que ara es troben en un estat força deteriorat. Blanquer també va anunciar la potenciació del centre d’informació per donar a conèixer al conjunt de la societat andorrana l’oferta d’estudis superiors que hi ha a França. D’aquesta manera es vol assolir l’equilibri entre els estudiants que opten per universitats espanyoles i els que opten per franceses. Avui ja hi ha un servei d’aquest tipus al Lycée, però la voluntat és difondre’l entre tota la població, potser optant fins i tot per un canvi d’ubicació.
A l’últim, es va acordar aprofundir en l’àmbit de la formació dels docents. Així, es va anunciar la possibilitat de posar en marxa intercanvis per als estudiants de la Universitat d’Andorra i altres centres francesos i també la col·laboració en formació continuada i la possibilitat d’oferir estades de professors en universitats dels dos països. També es va definir una jornada d’intercanvi sobre bones pràctiques dedicada a l’ensenyament de la història.
Blanquer va iniciar la visita diumenge a la nit i ahir es va reunir amb el cap de Govern, la ministra d’Educació i els equips tècnics. A més va visitar el Lycée, on va poder parlar amb els alumnes, pares, professors i el director i l’escola de Ciutat de Valls, on es va reunir amb els directors dels centres de primària, i també va visitar els nous locals de Ciutat de Valls.
La petició de confiança no canvia l’escepticisme sobre les pensions
La reunió que van mantenir ahir els delegats de personal de primera i segona ensenyança amb el director general de l’Ensenyament Escolar francès va servir perquè els docents traslladessin el malestar per la reforma de les pensions i l’abast que ha tingut la mobilització a Andorra. La resposta del Govern gal va ser que les pèrdues es compensaran. Però malgrat les demandes de confiança, els ensenyants continuen escèptics, ja que “no acaba de sortir res”. En la trobada, els docents també van exposar la necessitat de fer un esforç important en les infraestructures de segona ensenyança i van demanar reunions tècniques periòdiques de seguiment perquè les reformes siguin efectives. Els sindicats valoren positivament la trobada (l’única acció que aquests preveien en el marc de la visita de Blanquer) i ara esperen que les qüestions tractades es transformin en fets.
.