Diari digital d'Andorra Bondia
L’ambaixadora de França, Jocelyne Caballero, aquest dilluns als jardins de l’ambaixada on ha atès els mitjans.
L’ambaixadora de França, Jocelyne Caballero, aquest dilluns als jardins de l’ambaixada on ha atès els mitjans.

Caballero insinua que la limitació en el tabac no afectarà Andorra


Escrit per: 
M.S.C. / FOTO: Facundo Santana

És una incògnita saber com afectaran a Andorra els canvis legislatius que s’estan treballant a l’Assemblea Nacional francesa en relació amb la reducció del nombre de cartrons de tabac per persona que l’estat veí permetrà passar per la frontera. L’ambaixadora gal·la, Jocelyne Caballero, ha recordat aquest dilluns que el text legislatiu encara no ha estat adoptat definitivament i que serà quan això succeeixi que caldrà analitzar l’aspecte jurídic. En tot cas, Caballero ha remarcat que “personalment hi confio” al mateix temps que ha subratllat que aquestes restriccions que es pretenen imposar a les compres de tabac són una qüestió que sobretot afecta el comerç intracomunitari, és a dir, entre estats membres de la Unió Europea.

Caballero ha fet aquestes declaracions en la trobada amb els mitjans de comunicació amb motiu de la Festa Nacional de França, on ha repassat els seus quatre anys com a ambaixadora a Andorra. D’aquest període n'ha destacat l’establiment d’un “diàleg polític regular” entre els dos països, un fet sense precedents, ha subratllat. Així, ha recordat la visita de tres ministres i del president de la República Francesa i copríncep. Un treball, ha dit, que ha permès avançar en la cooperació en la millora de l’accés per carretera. Precisament sobre aquesta qüestió ha assegurat que la crisi originada pel coronavirus no alterarà les obres de securització dels corredors d’allaus que afecten la via. De fet, ha avançat que de cara al 2023 començaran les obres al corredor H2, que impliquen la construcció d’una galeria i un túnel. Aquesta obra juntament a la variant de Tarascó (que també es preveu executar en el calendari previst, ha assegurat l’ambaixadora) són les dues intervencions més importants de la millora d’aquest eix viari.

Caballero també ha parlat de l’interès d’empreses franceses per invertir al Principat en les iniciatives que fan referència a la transició energètica, un dossier que es reprendrà a mesura que Andorra avanci en aquestes infraestructures. Així mateix ha reiterat l’aposta per redinamitzar el Lycée Comte de Foix amb la incorporació de noves especialitats i l’extensió a les aules de Ciutat de Valls de cara al curs 2021-2022.

L’ambaixadora de França ha destacat la bona relació entre els dos estats i la importància de la cooperació bilateral. Una mostra d’això va ser l’aportació de 150.000 mascaretes i l’oferiment de llits a l’hospital de Foix durant la crisi sanitària, així com la consideració que França ha tingut d’Andorra durant el confinament pel que fa la circulació. A l’últim ha reiterat el suport de França en la negociació d’Andorra d’un acord d’associació amb la Unió Europea.

 

L’ambaixadora francesa deixarà el càrrec a finals d’agost després de quatre anys

Jocelyne Caballero deixarà el càrrec com a ambaixadora de França a Andorra a finals d’agost. És per això que ha volgut fer balanç de la tasca realitzada durant els quatre anys que ha estat al Principat. Quatre anys que ha qualificat d’apassionants per l’enfortiment de les relacions entre els dos països, un fet que es va materialitzar amb les visites del copríncep i tres ministres. Caballero ha insistit que les millores a la carretera són una condició necessària per impulsar l’intercanvi entre els dos països si bé ha volgut deixar clar que “les relacions no es poden resumir només a la carretera”. Sobre el seu futur destí com a ambaixadora ha explicat que encara el desconeix, tenint en compte que la crisi del coronavirus ha alterat també el funcionament de les representacions diplomàtiques. Tampoc el seu successor ha estat nomenat.

 

Canvis a la programació cultural francesa

La crisi de la Covid-19 crea incerteses, sobretot en la programació cultural organitzada per l’Ambaixada de França. És per això que Caballero ha avançat que de cara l’any que ve “el que es veurà serà diferent” ja que es podrien veure reduïts els esdeveniments de renom en benefici de partenariats estratègics amb socis andorrans. Així ha exposat que “possiblement” la programació cultural de l’ambaixada “tindrà formes diferents a les que coneixem fins avui”. En tot cas ha reiterat el compromís per ser presents al Principat i d’aquí la participació al llibre blanc de la cultura. També preveu que la cultura francesa estigui molt present a l’ensenyament.

 

 

ambaixadora
frança
Jocelyne Caballero
tabac
accés a frança
programació cultural francesa

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte