Tot i que encara falta poc menys d’un any perquè se celebri el referèndum sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE), si és que no es torna a posposar, la societat civil es comença a posicionar. És el cas del president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena, que es va mostrar optimista, en declaracions al Bondia. “Crec que es guanyarà”, va assegurar. “Ara hi ha molta gent que no es pronuncia perquè no ha pogut llegir amb precisió tot el contingut”, mentre que, segons el màxim dirigent de la patronal, “la diferència respecte al meu cas és que fa quatre o cinc anys que em conviden a totes les reunions que es fan en l’àmbit empresarial i, per aquest motiu, tinc més informació que la que puguin tenir altres”.

Però no només pensa que es guanyarà el referèndum, sinó que ell, a títol personal, es posiciona a favor del sí a l’acord d’associació. “En aquests moments, com a Gerard Cadena, i no com a president de la CEA, votaria favorablement, ja que he vist la problemàtica que hi ha actualment i el que necessitem, i en aquest sentit veig més coses positives que negatives”, va afirmar.

Hi ha moltes veus que asseguren que si el referèndum se celebrés en aquests moments, probablement es perdria. Cadena no ho veu d’aquesta manera, perquè “ara només hi ha tota una sèrie de gent que possiblement focalitzen la seva posició més a anar en contra del Govern que no pas en realitat estar en contra del mateix acord d’associació”. Ara bé, d’aquí a un any, quan tingui lloc, també podria passar exactament el mateix. Per això, “el més important és que la gent es pugui llegir el contingut del text”, va demanar, tot i saber que es tracta d’un document molt llarg i feixuc, i que actualment només es pot consultar en anglès, tot i que pròximament es podrà llegir en la llengua oficial. “Quan estigui en català –va augurar el president de la CEA– molta gent es llegirà la part principal, i en cas contrari nosaltres ja ens encarreguem d’organitzar reunions amb cadascun dels sectors econòmics, i a la tardor vinent farem públic el nostre posicionament oficial”, va anunciar, tot i que, segons Cadena, no es podrà comptar amb el 100% dels punts de vista dels empresaris, però sí de la majoria.

En aquests moments, el Govern es troba en plena campanya informativa i participativa sobre el contingut de l’acord, amb reunions de poble a totes les parròquies, que continuaran aquesta setmana i s’acabaran el mes vinent amb l’acte de la capital. “Encara falta feina per fer en aquest sentit, ja que ara només es comunica des d’una part, el Govern, i falta que l’empresariat pugui dir la seva opinió amb experts independents, a partir de l’anàlisi global, buscant els pros i els contres amb dades concretes”, va demanar. En aquest sentit, es va mostrar crític amb l’acte organitzat per Carine Montaner, ja que “no s’ha d’enganyar la gent”, en referència a l’afirmació de l’expert convidat sobre els suposats canvis en l’impost de societats.