Diari digital d'Andorra Bondia
El Govern vol que si els talls s'arriben a produir afectin el menys possible.
El Govern vol que si els talls s'arriben a produir afectin el menys possible.

Calvó defensa que la llei de mesures energètiques és “molt garantista”


Escrit per: 
Meritxell Prat / Foto: Agències

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, ha explicat avui que el Govern té pràcticament enllestit el projecte de llei de mesures per respondre a les situacions de crisi energètica, una normativa que ha qualificat de “molt garantista” per tal d’assegurar que si durant aquest hivern s’arriben a produir talls d’electricitat afectin “el mínim possible” els ciutadans i les empreses.

La legislació habilita l’Executiu perquè pugui adoptar mesures d’obligat compliment relacionades amb la climatització o calefacció d’edificis públics o privats i, d’altra banda, permet que les distribuïdores d’energia puguin interrompre el subministrament. Igualment, contempla la possibilitat de decretar la situació de crisi energètica, extrem que comportaria mesures que anirien molt més enllà, com ara el tancament d’empreses o fixar limitacions i restriccions en l’ús dels vehicles.

La ministra ha lamentat alguns titulars apareguts als mitjans, assegurant que estaven “allunyats de la realitat” i que semblava que volien “tergiversar” la realitat, perquè la voluntat del Govern no és “paralitzar el país”, sinó ser “garantista”. Així, ha recordat que la llei de transició energètica ja preveia en l’article 15.5 que l’operador, en casos excepcionals, pogués restringir el subministrament. Per tant, “atenent el context internacional complicat” i tenint en compte que ni França ni Espanya han assegurat als seus ciutadans que no hi haurà talls de llum, “nosaltres hem de treballar perquè si n’hi ha, afectin el mínim possible els nostres ciutadans”.

Calvó ha donat exemples de les garanties que es contemplen en la normativa en cas que hi hagi talls, una situació “poc probable, però possible”, ha admès. Uns elements que ja havia avançat fa uns dies el director general de FEDA, Albert Moles, com el fet que caldrà avisar amb 24 hores d’antelació si s’han de produir talls, que les interrupcions no podran durar més de dues hores o que es garanteix que els talls no afectin els serveis essencials. “Hi ha una sèrie de garanties perquè els talls afectin el mínim possible els ciutadans i les empreses”, ha reiterat, afegint que les afectacions es distribueixen de forma “molt equitativa”.

Malgrat tot, la titular de Medi Ambient s'ha mostrat confiada que no caldrà arribar a aquests extrems, si bé ha defensat com un “acte de responsabilitat” el fet que el Govern hagi inclòs totes aquestes mesures en el projecte de llei. “Esperem que la llei no s’utilizi, i si no hi ha talls de llum no la utilitzarem, però si arriben restriccions vindran de fora i les haurem de gestionar de la millor manera possible”, ha afirmat, afegint que la llei és la millor “eina” per fer aquesta gestió.

Igualment, ha remarcat que la declaració de l’estat de crisi energètica, com en el cas de la crisi sanitària, comportarà una “vinculació” i control per part del Consell General.

Amb tot, ha insistit que per evitar al màxim els talls cal seguir treballant en els objectius d’estalvi energètics fixats, per la qual cosa s’han previst mesures d’obligat compliment a la llei. De moment ha explicat que no es disposa de dades sobre si s’ha començat a reduir el consum, però ha apuntat que encara s’està en temporada baixa i que aquests instruments es volen “de cara a l’hivern”.

calvó
llei
mesures energètiques
garantista

Compartir via

Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Formulari de contacte