Diari digital d'Andorra Bondia
Andorra Turisme va presentar ahir el balanç de l’espectacle ‘Diva’ del Cirque du Soleil al Centre de Congressos.
Andorra Turisme va presentar ahir el balanç de l’espectacle ‘Diva’ del Cirque du Soleil al Centre de Congressos.

Camp demana més implicació al sector hoteler en el balanç de ‘Diva’


Escrit per: 
M.P.A. / Foto: SFGA

L’espectacle Diva, que el Cirque du Soleil va representar aquest estiu al Principat, va generar un impacte econòmic global al país 21,6 milions d’euros, el que suposa uns 300.000 euros més que l’any passat. Així, per cada euro invertit, el retorn ha estat de 8,8 euros. La despesa mitjana que fan les persones que venen a veure l’espectacle també va augmentar arribant als 114 euros de mitjana. Quant a la participació, es calcula que hi hagut 5.000 espectadors en cada una de les 22 funcions celebrades, uns 110.000 en total, la majoria dels quals procedeixen d’Espanya. 
Aquestes són algunes de les dades facilitades ahir en la presentació del balanç de Diva al país. Un balanç que el ministre de Turisme, Francesc Camp, va considerar positiu, tot i reconèixer que hi ha aspectes que s’han de millorar. El que no va qualificar de tan positiu va ser la implicació del sector hoteler en la venda d’entrades. Per Camp, es tracta d’una qüestió de fe, la meitat del sector hi creu i l’altra encara no. En relació a això,  va informar que s’han venut més entrades des del web d’Andorra Turisme que indirectament des del sector dels allotjaments turístics. Algunes de les entrades sobrants en aquests establiments  “les hem recol·locat a través del web sense tenir-ne cap obligació”, va dir.  
Pel titular de turisme, l’aposta pel Cirque és encertada. Així, va destacar que, malgrat que els turistes hagin davallat un 2,8% al juliol, la caiguda hagués estat encara més important si no hi hagués hagut aquesta oferta. De fet, segons les dades facilitades ahir, el 79,1% de les persones que van respondre a l’enquesta de satisfacció sobre l’espectacle va manifestar que el motiu principal per venir a Andorra ha estat l’espectacle de la companyia canadenca. Segons el ministre, el canvi introduït en l’espectacle d’aquest any ha estat decisiu a l’hora d’aconseguir aquesta bona nota. L’aspecte que més van valorar els enquestats és que la funció es faci en un recinte cobert; en canvi, l’element que va rebre una qualificació més baixa és la visibilitat, un aspecte que s’intentarà millorar l’any vinent, tot i que ha reconegut que “és difícil”. 
De cara al 2019 es proposarà que es continuï en la línia del musical “perquè ha funcionat molt bé”. Ara s’està a l’espera de la seva proposta. Cal recordar que el conveni signat amb el Cirque inclou l’espectacle de l’any que ve. Igualment, el ministre va manifestar que l’espai del Parc Central continua essent el millor emplaçament, un acord que ja està signat amb el Comú d’Andorra la Vella. 

Un primer balanç de l’estiu quant al turisme 

Tot i que encara falta el setembre, “al final hem vist que ha anat bé a l’agost”, va afirmar Camp, preguntat sobre un primer balanç d’aquest estiu. Pel ministre, cal tenir en compte les dades segons el tipus d’allotjament:  “Hem baixat en hotels i hem pujat en la resta d’allotjaments, amb la qual cosa finalment hem crescut en pernoctacions entre un 2 i un 3% a l’agost”. Pel que fa al setembre, va dir que esperava que  almenys fos igual que l’any passat. Camp va destacar que la climatologia ha acompanyat i va dir que confiava que l’impacte de la Vuelta, la Mercè i la Diada hagi estat positiu.   En aquest sentit, va concloure: “Potser parlarem d’una estabilitat, més que d’una pèrdua. Això és el que anticipo”.

El ministre respon a les crítiques de Roig sobre el boicot del Govern als projectes lauredians

El ministre de Turisme va respondre a les crítiques del conseller de Cultura del comú lauredià, Josep Roig, sobre el boicot del Govern als projectes de la parròquia, assenyalant que “potser li hauríem de  recordar al conseller on va arribar els dos dies la Vuelta que vam fer aquest any.”
Camp va assegurar que té “una visió molt de país” i que per això intenta fer “les coses per l’interès del país i al millor lloc que es puguin fer”. 
Dit això, va dir que entenia que el Comú estigui dolgut per la negativa donada al projecte del ràfting, “però està clar que hem de tocar de peus a terra”. Així va fer un repàs dels elements que ara per ara fan inviable el projecte, com ara el cost que pugui generar fer-lo, el moviment de terres que s’havia de fer al riu, i el poc cabal d’aigua que hi ha des de finals de juliol i el que això suposava per FEDA. “Eren moltes barreres, molts riscos, perquè aquest projecte tingués èxit des d’un punt de vista nacional”, va dir, tot posant de manifest que també a nivell parroquial “ho tenen en stand by”. 
Pel que fa al funcionament del Tobotronc durant la nit, el ministre va assenyalar que els departaments d’Indústria i de Transports estan estudiant les implicacions quan a seguretat que suposa aquesta iniciativa i s’ha de tenir molt clar, va subratllar, que volen estar segurs que no hi haurà un risc adicional si es fa això de nit. Per aquest motiu, necessiten tota la informació que puguem tenir per a poder donar l’autorització. “No ens la podem jugar des del Govern i això ho han d’entendre des del Comú”, va remarcar. Si s’acompleixen tots els elements de seguretat perquè el Tobotronc funcioni de nit, llavors no hi haurà cap inconvenient, “però a hores d’ara no tenim la seguretat que això sigui així”. 
Finalment, el ministre va recordar que des del Govern “fem coses a Sant Julià” i que donen suport a la Fira dels microproductors de vi que organitza la parròquia laurediana. 

camp
demana
balanç
sector
hoteler
'Diva'
Comentaris: 0

Contacta amb nosaltres

Baixada del Molí, 5
AD500 Andorra la Vella
Principat d'Andorra

Telèfon: + 376 80 88 88 · Fax: + 376 82 88 88

Envian'ns un correu electrònic